Prijatie Švédska a Fínska do NATO bude rýchle. Sú to naši najbližší partneri, uviedol Stoltenberg

TA3 TASR
28.4.2022 11:04

Ak Fínsko a Švédsko požiadajú o vstup do NATO, budú vítané a ich prijatie bude rýchle. Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, podľa ktorého členské krajiny podporujú pristúpenie oboch škandinávskych štátov. Dlhé roky neutrálne Helsinki aj Štokholm chcú podľa tamojších médií kvôli obavám z ruskej agresie na Ukrajine svoj zámer vstúpiť do aliancie spoločne deklarovať už v máji.

"Sú to naši najbližší partneri, vyspelé demokracie a členovia EÚ. Spolupracujeme s nimi mnoho a mnoho rokov," povedal Stoltenberg pred stretnutím s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou.

Ak oba štáty požiadajú o členstvo na jar, mohol by ich odsúhlasiť už júnový summit aliancie v Madride. Všetkých tridsať doterajších členov však musí ratifikovať prijatie nových krajín vo svojich parlamentoch, čo môže nejaký čas trvať.

"Som presvedčený, že prechodné obdobie dokážeme zariadiť tak, aby to dobre fungovalo pre Švédsko aj Fínsko," odpovedal dnes Stoltenberg na otázku, aké bezpečnostné záruky budú mať oba štáty v čase od podania žiadosti do vstupu.

V oboch krajinách sa po februárovom začiatku vojny na Ukrajine rozprúdila debata o tom, či kvôli bezpečnosti nebude lepšie, aby sa stali členmi NATO. Tým by im totiž bola zaistená kolektívna obrana v prípade napadnutia Moskvou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok