Koniec bezplatným PCR testom aj covid oddeleniam. Rezort zdravotníctva ohlásil zmeny

TA3 TASR
28.4.2022 10:56

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo viacero opatrení. Bezplatné PCR testovanie bude od mája prístupné len pre niektoré skupiny. Zmenia sa tiež podmienky potrebného testovania. Pacienti s ochorením Covid-19 budú hospitalizovaní na štandardných oddeleniach.

PCR test 1140 px
TASR/AP (ilu)

"Tieto zmeny sú umožnené hlavne naďalej sa zlepšujúcou epidemiologickou situáciou, tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. Naďalej klesá výraznejšie aj počet pacientov v nemocniciach, z približne 850 pacientov, ktorých aktuálne evidujeme v nemocniciach, je okolo 600 s primárnou diagnózou Covid-19, keď sa blížime ku kapacitám infekčných oddelení," uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík s tým, že aj manažment pacientov pre nemocnice je zvládnuteľný.

Na vstup do zdravotníckych zariadení už nebude potrebný test 

Vstup do zdravotníckych zariadení od mája nebude podmienený očkovaním ani testovaním na ochorenie Covid-19. Povinné bude len nosenie respirátora. Ak bude poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vyžadovať test, vykoná ho v rámci svojej réžie priamo vo svojom zariadení.

Riaditeľ odboru štandardných klinických postupov Ministerstva zdravotníctva SR Peter Čpavek o tom informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii. Informovala o tom generálna riaditeľka sekcie riadenia krízových situácií v zdravotníctve Ministerstva zdravotníctva SR Ildikó Kukanová na štvrtkovej tlačovej konferencii. Záchranné služby budú pacientov testovať len v prípade prítomnosti klinických príznakov alebo ak bude jeho stav naznačovať podozrenie na Covid-19.

Štandardné oddelenia

Ministerstvo zdravotníctva SR ruší od mája opatrenia hospodárskej mobilizácie v nemocniciach. Pacienti s ochorením Covid-19 budú hospitalizovaní na štandardných oddeleniach. Pokiaľ pôjde o primárnu diagnózu, budú na infekčných alebo pľúcnych oddeleniach nemocníc. Vo štvrtok o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pacienti, ktorí sú aktuálne hospitalizovaní na reprofilizovaných lôžkach, na nich budú umiestnení až do ukončenia hospitalizácie.

PCR testy nebudú zadarmo

Bezplatné PCR testovanie bude od mája len pre osoby staršie ako 60 rokov alebo na základe indikácie lekárom. Samoplatcovia sa budú môcť prihlásiť u jednotlivých firiem, ktoré testovanie poskytujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok