Sme závislí od nepriateľa, vyhlásil Kremský. Putin využíva plyn ako nátlak na Európu

TA3
27.4.2022 21:09

Rusko odstrihlo od plynu Poľsko a Bulharsko. Hrozí to aj Slovensku? Hlasov, ktoré apelujú na odstrihnutie sa od ruského plynu, pribúda. Ako reaguje ministerstvo hospodárstva? Máme v prípade krízy plán? V Téme dňa sme diskutovali s Petrom Kmecom, Karolom Galekom, Petrom Kremským a Richardom Kvasňovským.

plyn plynomer plynovod ukrajina ilu (SITA)
SITA

Ministerstvo má vraj plán

"Ak niektoré krajiny pristúpia k platbám v rubľoch, môžeme čeliť silnej plynovej kríze," myslí si bývalý veľvyslanec Slovenska v USA Peter Kmec o aktuálnej napätej situácii. Podľa predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Kremského treba počítať aj s tým, že tok plynu sa skôr či neskôr zastaví a treba sa na to pripraviť.

"Rusi sa snažia rozdeliť jednotu Európskej únie a skúšajú, čo to urobí, keď niekoho odstavia od plynu," uviedol. Reagoval aj na situáciu v Poľsku, ktoré Rusi od svojho plynu odstavili. "Poľsko je viac menej nezávislé od ruského plynu, už dlho a tvrdo pracovali na tom, aby sa nedostali do takejto situácie," uviedol.

Výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Kvasňovský potvrdil, že ministerstvo hospodárstva plán má, nikto však podľa neho aktuálne nepredpokladá, že by to zašlo až do obmedzovania dodávok plynu. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Galek uviedol, že spotreba plynu v Poľsku je v porovnaní so Slovenskom asi päťnásobná. "S istými opatreniami by sme vedeli obmedzenie prečkať nielen do jesene, ale aj do ďalšej jari," dodal.

Prioritou je, aby plyn prúdil

Prioritou Slovenska je podľa Kmeca, aby plyn ďalej prúdil. "Nie sme pripravení na to, aby sme dostatočne získali plyn z alternatívnych zdrojov do takej miery, aby sme zabezpečili dostatočný chod domácností a priemyslu v najbližšej vykurovacej sezóne. Alternatívne cesty na dopravu tu máme, ale chýbajú nám zdroje. Tie nám nevie garantovať ani solidarita EÚ, ani partneri v USA," dodal.

Galek vníma pozitívne to, že splatnosť našich faktúr je neskôr ako pri iných krajinách, Slovensko tak má ešte čas na hľadanie riešenia. Kremský hodnotí nátlak zo strany Putina najmä ako cieľ rozdeliť Európsku úniu a každého menšieho partnera si skrotiť a zmanipulovať. "Slovensko by malo postupovať v jednote s ďalšími krajinami EÚ. Na ľudí ako Putin platí len jasný a silný postoj. Veľmi dôležitá je jednota, na tom by sme mali trvať," vyhlásil.

Úplné odstrihnutie sa od ruského plynu by mohlo byť pre Slovensko problematické. Kvasňovský uviedol, že tu máme rôzne odvetvia, kde sa bez plynu nezaobídeme. "Slovensko by patrilo k veľmi postihnutým krajinám," dodal.

Ako reaguje na tieto udalosti ministerstvo hospodárstva? Podľa Galeka majú situáciu plne pod kontrolou a pravidelne k nej zasadá krízový štáb. "Ministerstvo začalo pracovať na plánoch už dávno, máme núdzový a preventívny akčný plán. Nevhynutné ale je, aby celá EÚ postupovala jednotne," vysvetlil. Kremský reagoval s tým, že sme "závislí od nášho nepriateľa". Slovensko by malo podľa neho veľmi tvrdo pracovať už na dlhodobom akčnom pláne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok