Naši policajti sú už na Ukrajine. Budú pomáhať s dokumentovaním podozrení zo spáchania vojnových zločinov

TA3 TASR
27.4.2022 20:46

Slovenskí policajti sú už na Ukrajine, kde budú pomáhať s dokumentovaním podozrení zo spáchania vojnových zločinov. Informovala o tom v stredu polícia na sociálnej sieti.

OSN potvrdila smrť 1417 civilistov počas ruskej invázie na Ukrajinu
TASR/AP

"Na Ukrajinu odišli kriminalistickí technici spolu so súdnymi lekármi. Ide o historický okamih, keď poskytujeme takúto pomoc inej krajine," uviedla polícia.

"Chcel by som sa poďakovať všetkým policajtom, ktorí prejavili odvahu a odhodlanie ísť do vojnou zmietanej krajiny. Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli objasniť veci, ktoré sa tam stali," zdôraznil prvý policajný viceprezident Branko Kišš.

Podľa polície na výzvu kyjevského a charkovského kriminalistického ústavu a pod záštitou ukrajinského ministerstva spravodlivosti sa 26. apríla uskutočnilo online rokovanie za okrúhlym stolom, na ktorom sa zúčastnilo 120 zástupcov z 25 krajín vrátane zástupcov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Išlo o výmenu skúseností, postupy a potencionálne potreby ukrajinskej forenznej komunity pri identifikácii obetí vojnového konfliktu.

"Najväčší priestor v diskusii sa venoval Disaster Victim Identifiction tímom nasadzovaným po celom svete najmä v súvislosti s hromadnými nešťastiami a prírodnými katastrofami s veľkým množstvom obetí, ktoré je potrebné identifikovať. Pôsobia i v miestach bývalých vojnových konfliktov, ako sú Rwanda, Mali alebo Kosovo. V rámci Fondu pre vnútornú bezpečnosť 2021 až 2027 Kriminalistický a expertízny ústav PZ predložil návrh projektu, ktorého cieľom je vytvorenie slovenského národného Disaster Victim Identifiction tímu," dodala polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok