Do poslednej šupky i omrvinky: Premeňte kuchynský odpad na delikatesy

TA3/zm
30.4.2022 10:00

Zo starého pečiva vyrobte strúhanku, zvyšky z odšťavovača premeňte na domáce müsli tyčinky, šupky zo zeleniny zas na chrumkavé čipsy. Je toľko možností, ako využijete zdanlivý kuchynský odpad a premeníte ho na dobroty. Stačí vedieť, ako na to.

Do poslednej šupky i omrvinky: Premeňte kuchynský odpad na delikatesy
Pexels/Ray Piedra

Spotrebujte všetko do poslednej šupky či omrvinky a vďaka tomu osviežite svoj repertoár receptov, ušetríte nejedno euro a ešte aj zminimalizujete odpad. To sa oplatí, no nie?

Zeleninové šupky

Pripravujete chutný vývar alebo dokonca sviečkovú a zo zeleniny vám ostalo množstvo šupiek, ktoré štandardne putujú do koša? Zadržte! Ešte ich dokážete využiť. Pripravte si z nich chutné domáce čipsy v rúre. Samozrejme, ešte pred lúpaním by bolo fajn zeleninu umyť, aby ste sa nepiplali s očisťovaním každého plátku. Vďaka „odpadovým“ čipsom dostanete do tela množstvo živín a minerálov, ktoré sa nachádzajú najviac práve tesne pod šupkou. Tieto zvyšky poukladajte na papier na pečenie, polejte kvalitným olejom, pridajte soľ a koreniny podľa obľuby a o dvadsať minúť vytiahnete z rúry delikatesu. Ideálna je na to hlavne koreňová zelenina ako mrkva, zeler a mladý kaleráb, ale vyskúšať môžete aj zvyšky z cukety.  

Druhou možnosťou je tento zdanlivý odpad zamraziť, ideálne spolu s petržlenovou vňaťou a inými bylinkami. Keď dostanete chuť na polievku alebo budete do receptu potrebovať vývar, balíček len vytiahnete a pripravíte si ho, aj keď zrovna nebudete mať doma žiadnu čerstvú zeleninu.

Ovocné šupky

Nielen zo zeleniny, ale aj z ovocia ostávajú zvyšky po lúpaní, ktoré majú svoje sekundárne využitie. Pripravte si z nich čaj. Prakticky všetky druhy ovocia sa na to hodia, od citrusov až po exotiku. Niektoré šupky môžete dokonca zjesť, iné budú slúžiť len na lúhovanie, ale je to dobrý spôsob, ako opäť vyhadzovať toho menej.  

Hlúbiky zo zeleniny

Ešte raz návrat k zelenine, nie však tej, ktorú šúpeme. Z brokolice či karfiolu vám zrejme bežne ostávajú hlúbiky, pretože spotrebujete len ružičky. Pritom aj tento kúsok zeleniny je zdravý, a aby ste ho dostali na tanier, máme pre vás jeden trik. Hlúbiky povarte, pomixujte a pridajte do polievok či omáčok na zahustenie. Nielen, že využijete potravinový odpad, ale budete aj menej používať nezdravú múku.

Trik funguje aj s nožičkami šampiňónov, ak zvyknete jedávať a pripravovať len klobúčiky. No ak si hubové hlúbiky nazbierate, povaríte a pomixujete, bude z nich chutná polievka či omáčka.   

Strúhanka z rožkov

Toto nie je žiaden neznámy recept, naše mamy a babky ho praktizovali úplne bežne, len naša generácia spohodlnela, keďže je jednoduchšie všetko kúpiť hotové. No ak vaša rodina jedáva rožky na dennej báze, určite sa vám stane, že nejaký stvrdne a môže ísť do smetí. Čo keby ste ich namiesto vyhadzovania však začali zbierať a raz za čas ich pomleli na strúhanku? Je to ekonomické a šetrné k planéte, ktorá sa topí v odpade, z ktorého potravinový predstavuje veľké percento.

Zvyšky z odšťavovača

Ak ste si zvykli na odšťavovanie ovocia a zeleniny, určite ste veľakrát uvažovali, koľko nevyužitej dužiny vám stane. Zmeňte to a pripravte z týchto zvyškov domáce müsli tyčinky alebo pridajte zmes do cesta na muffiny či bábovku. Konkrétny recept vám nedáme, pretože ich na internete nájdete milión. Dávame vám však návod, čo s kuchynským odpadom, ktorý vlastne vôbec odpadom nie je. Stačí si túto informáciu uložiť v pamäti a keď budete najbližšie deťom pripravovať doma džús, tak rovno upečiete aj chutný dezert.

Pestujte z odrezkov

Domáca strava je skrátka domáca. Chutí lepšie a máte dobrý pocit, že ste si niečo vypestovali samy. Kto nemá záhradu, môže pestovať aj v malom, a to z odrezkov zeleniny, ktoré vám vyrastú aj na balkóne alebo okennej parapete. A to čo vám vyrastie, nie je samozrejme nový plod, ale výhonky, ktoré sú skvelé napríklad na chlebík alebo do šalátov. V podstate je to rovnaký princíp ako klíčenie alebo pestovanie mikrozeleniny, kedy odrezávate len vňať.

Predtým, ako ich vyhodíte, skúste takto vdýchnuť druhý život mrkvovému odrezku, zvyšku z listového šalátu, jarnej cibuľke alebo stopkovému zeleru. Odrezky dajte do téglikov od jogurtu alebo na plochú misku vystlanú namočenou papierovou utierkou.    

Vajíčkové škrupinky

Stačí pripraviť raňajky alebo piecť koláč a zrazu je v smernej nádobe množstvo škrupiniek od vajíčok, ktoré vám opäť mohli urobiť ešte jednu službu. Pridajte ich do vody, ktorou polievate kvety. Platí to o izbovkách aj o rastlinách v záhrade. Vajíčka sú skrátka skvelé hnojivo, pretože do vody uvoľnia množstvo výživy ideálnej pre kvety či zeleninu. V poriadku, tento recept nebol delikatesou pre vás, ale pre vašu domácu zeleň určite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok