Gazprom zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Krajiny odmietli za plyn platiť v rubľoch

TA3 ČTK
27.4.2022 08:08

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom úplne zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Gazprom zároveň varoval, že pri nepovolenom odbere ruského plynu z tranzitných dodávok do tretích krajín tieto tranzitné dodávky znížia o objem neoprávnene odobraného plynu.

Cez Poľsko vedie plynovod Jamal, ktorý prepravuje ruský plyn cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka. Agentúra Reuters už skôr informovala, že ešte krátko po 06:30 SELČ prúdil do Poľska ruský plyn týmto plynovodom. Aj dodávky ruského plynu do Bulharska podľa prevádzkovateľa bulharskej plynárenskej siete Bulgartransgaz v skorých ranných hodinách ešte pokračovali.

Gazprom v utorok upozornil, že zastaví dodávky plynu v stredu o 08:00 SELČ. Poľská televízia TVN 24 poznamenala, že PGNiG pokladá prerušenie dodávok plynu za porušenie kontraktu s ruskou stranou. Bulharsko už zaplatilo za aprílové dodávky ruského plynu, zastavenie dodávok preto bude pokladať za porušenie platnej zmluvy, uviedli bulharskí predstavitelia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok