Vojna na Ukrajine vyvolala najväčší šok od 70. rokov. Ceny komodít nebudú klesať, uviedla Svetová banka

TA3 ČTK
26.4.2022 23:56

Ruský útok na Ukrajinu spôsobil na svetových komoditných trhoch najväčší šok od 70. rokov minulého storočia. Uviedla to Svetová banka vo svojej správe o vyhliadkach komoditných trhov. Varovala, že ceny komodít sa budú držať na mimoriadne vysokých úrovniach aj v nasledujúcich dvoch rokoch.

banka
Twitter/Reuters Asia

"Nárast cien energie za posledné dva roky je najvýraznejší od ropnej krízy z roku 1973. Nárast cien potravinárskych komodít, ktorých veľkými producentmi sú Rusko a Ukrajina, a hnojív, na výrobu ktorých sa využíva zemný plyn, je najvýraznejší od roku 2008," uviedla Svetová banka vo svojej správe. "Celkovo to predstavuje najväčší komoditný šok, ktorý sme zažili od 70. rokov minulého storočia," dodala.

Svetová banka predpokladá, že ceny energií v tomto roku stúpnu o viac ako 50 percent a že ceny neenergetických komodít, vrátane poľnohospodárskych produktov a kovov, sa zvýšia o takmer 20 percent. V prípade dlhšieho trvania vojny a rozsiahlejších sankcií voči Rusku by navyše rast cien mohol byť ešte výraznejší.

Pociťujeme dôsledky

Priemerná cena severomorskej ropy Brent tento rok bude podľa odhadov Svetovej banky predstavovať 100 dolárov za barel, čo predstavuje najvyššiu úroveň od roku 2013 a nárast o viac ako 40 percent oproti minulému roku. Banka tiež predpovedá, že ceny zemného plynu v Európe budú tento rok v porovnaní s minulým rokom dvojnásobné a že ceny uhlia budú vyššie o 80 percent.

Banka tiež počíta s nárastom cien pšenice o viac ako 40 percent. To podľa nej zvýši tlak na rozvíjajúce sa ekonomiky závisiace od dovozu pšenice, najmä z Ruska a Ukrajiny. Ceny kovov sa tento rok podľa banky zvýšia o 16 percent.

Spoluautor správy Peter Nagle podľa serveru BBC varoval, že rastúce ceny komodít "začínajú mať veľmi rozsiahle hospodárske a humanitárne dôsledky". "Domácnosti po celom svete pociťujú krízu v oblasti životných nákladov," dodal. 

"Máme obavy predovšetkým o najchudobnejšie domácnosti, pretože tie vynakladajú väčšiu časť svojich príjmov na potraviny a energie, takže sú obzvlášť zraniteľné," upozornil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok