Rozpadne sa Ukrajina? Vedie k tomu politika Západu a Kyjeva, uviedol Putinov spojenec

TA3 ČTK
26.4.2022 18:33

Vplyvný tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev obvinil Západ a vládu v Kyjeve, že ich politika vedie k rozpadu Ukrajiny. Agentúra Reuters uvádza, že jeho slová možno chápať ako varovanie, že ruská vojna proti Ukrajine by mohla viesť k rozdeleniu krajiny a že Moskva by z toho obviňovala svojich oponentov.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V rozhovore s denníkom Rosijskaja gazeta Patrušev, patriaci do okruhu ľudí, ktorí majú najbližšie k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, povedal, že Spojené štáty sa už celé roky snažia rozdúchať v Ukrajincoch nenávisť voči všetkému ruskému. "Avšak história nás naučila, že nenávisť sa nikdy nemôže stať spoľahlivým faktorom pri vzniku národnej jednoty," uviedol. 

"Ak dnes niečo spája ľudí žijúcich na Ukrajine, potom je to jedine strach zo zverstiev nacionalistických jednotiek," povedal šéf bezpečnostnej rady v narážke na niektoré jednotky ukrajinskej armády, ktoré Moskva označuje za nacistov a ktorých zničenie využíva ako zámienku na terajšiu vojnu.

Podľa Patruševa výsledkom politiky Západu a vlády v Kyjeve môže byť rozpad Ukrajiny na niekoľko štátov.

Agentúra Reuters k tomu píše, že Patruševove výroky sú ďalším z náznakov, že Moskva sa usiluje o rozbitie Ukrajiny. Oficiálne pritom tvrdí, že jej zámerom nie je okupácia ukrajinského územia. Jeden z ruských generálov už minulý týždeň dal najavo, že Moskva chce plne ovládnuť východ a juh Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok