Fico vidí za obvinením snahu zatvoriť mu ústa. Kritikou nešetril ani prezidentku

TA3 TASR
26.4.2022 12:36

Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že jeho obvinenie mali napísať na Úrade špeciálnej prokuratúry. Cieľom je podľa neho "zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa".

Na tlačovej konferencii po utorkovom výsluchu pred vyšetrovateľom NAKA uviedol, že obvineným je preto, lebo hovoril pravdu o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a šéfovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Podotkol, že upozorňovanie na prešľapy politických konkurentov je v politike bežnou praxou. Dodal, že na stredajšom mandátovom a imunitnom výbore parlamentu, ktorý sa má zaoberať žiadosťou na vzatie do väzby, zaznie jeho obhajoba.

Očakáva, že ho parlament vydá na väzobné stíhanie. "Sme svedkami konca demokracie a právneho štátu na Slovensku," povedal. Okrem koalície a premiéra opätovne kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú.

"V podstate sa pridala k uzneseniu o vznesení obvinenia voči mne, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa," zdôraznil. Vyhlásil, že sa postavila na stranu tých, ktorí potrebujú odstaviť Smer-SD. Prezidentka v utorok odmietla v súvislosti s Ficovými vyjadreniami politické útoky ako formu obrany pri trestnom stíhaní.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

Žiadosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala národná rada zaoberať vo štvrtok. Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok