Fico napísal do Bruselu. Jeho tvrdenia odmietli slovenskí europoslanci ďalším listom

TA3 TASR
26.4.2022 11:40

Skupina slovenských europoslancov v liste adresovanom vedeniu európskych inštitúcií odmietla vyjadrenia šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica. List inicioval europoslanec Ivan Štefanec ako reakciu na výzvu, ktorú mal Smer-SD zaslať predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a členom EK.

Europska komisia 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Hovorkyňa EK Dana Spinantová v pondelok v rámci pravidelného tlačového brífingu uviedla, že ona osobne o Ficovom liste pre šéfku eurokomisie nemá informácie. Uviedla však, že preverí, či bola takáto písomnosť skutočne doručená a zaevidovaná a prisľúbila o tom poskytnúť dodatočné informácie. Podľa zdrojov TASR však exekutíva EÚ tento list už dostala a pripravuje k nemu stanovisko.

Druhý slovenský list pre Von der Leyenovú a tiež pre predsedu Európskej rady Charlesa Michela a šéfku Európskeho parlamentu Robertu Metsolovú vznikol na základe iniciatívy vedúceho slovenskej europarlamentnej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca.

Ten v utorok potvrdil, že deviati slovenskí poslanci zareagovali na sťažnosti Roberta Fica predsedníčke Európskej komisie a jej členom, v ktorých Fico hovorí o údajne vymyslených obvineniach voči svojej osobe vrátane údajného sfalšovania podpisu vyšetrovateľa. Štefanec ako iniciátor listu hovorí, že obvinenie, ktorému čelí expremiér je dôkazom fungovania právneho štátu a funkčnosti inštitúcií, ktoré si majú plniť svoje povinnosti bez ohľadu na politické garnitúry.

"Zásadne odmietame vyjadrenia Roberta Fica o spolitizovaní obvinení. Bol to práve expremiér Fico, ktorý na Slovensku za svojich vlád obmedzoval nezávislosť inštitúcií a vytvoril systém privilegovaných 'svojich ľudí' a kedy boli mnohé orgány zneužívané proti politickým súperom," uvádza sa v liste, ktorý okrem Štefanca podpísali aj Vladimír Bilčík, Miriam Lexman a Peter Pollák (EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (liberálna frakcia Obnovme Európu) a Eugen Jurzyca (skupina európskych konzervatívcov a reformistov).

Fico sa mal pôvodne v stredu stretnúť v Bruseli s predsedom Strany európskych socialistov Sergejom Staniševom a so šéfkou frakcie socialistov a demokratov v europarlamente Iratxe Garcíovou Pérezovou. Tento program bol však zrušený kvôli pokusu o odvolanie ministra vnútra SR Romana Mikulca v slovenskom parlamente.

Fico a jeho bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sú obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ďalej z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Podľa Denníka N obvinenie súvisí s kauzou Očistec, v rámci ktorej mala zločinecká skupina v polícii ovplyvňovať vyšetrovanie prípadov. Podľa Fica je obvinenie "čisto politickou pomstou", spáchanie zločinu odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok