Zadržiavate vodu v tele? Prestaňte jesť toto a schudnete na počkanie

TA3/zm
28.4.2022 08:00

Žijete zdravo, pravidelne sa hýbete, naopak, alkoholu sa vyhýbate, máte zdravú a vyváženú stravu a aj napriek tomu sa nemôžete zbaviť nadbytočných kilogramov a váha neúprosne neukazuje nižšie číslo na ciferníku? Možno je vaším problémom zadržaná voda v tele.

Zadržiavate vodu v tele? Prestaňte jesť toto a schudnete na počkanie
Pexels

Možno nepotrebujete schudnúť až tak z tuku, ako je skôr problémom vašej postavy zadržiavaná voda v tele. Zbavte sa jej raz a navždy a nesústreďte sa v tomto prípade na číslo na váhe, ako skôr na ubúdajúce centimetre a pocit, že konečne nie ste nafúknuté.

Môže za to voda

Piť dostatočné množstvo tekutín je základom, ak chceme, aby naše telo fungovalo na sto percent. Ak je však vody v tele nadbytok, môže nám to spôsobovať nejeden problém. Cítiť sa ako balón či mať opuchnuté končatiny nie je nič príjemné. Vedeli ste však, že aj niektoré potraviny zadržiavajú v tele vodu? Ak ich konzumovanie obmedzíte, alebo v prípade potreby úplne vylúčite z vášho jedálnička, dokážete stratiť prebytočné centimetre raz dva.

Ovocie áno, ale s mierou

Všade sa prízvukuje potreba konzumácie ovocia, no taký banán, kivi či jablko nám môžu práve kvôli tomu, že na seba naviažu vodu, poriadne skomplikovať naše zapínanie sa do džínsov. Treba však spomenúť, že niektoré druhy ovocia majú práve diuretické účinky a pobežíte vďaka ním na toaletu pomerne často. Aj taký vodný melón. o ktorom sa hovorí, že je to vlastne len voda... Áno, ale nezabúdajme, že je tiež plný sacharidov, a práve tie na seba, naopak, vodu dokážu naviazať.

Nech však toto nie je pre vás dôvodom k vylúčeniu ovocia z vášho jedálnička. Stále platí, že minerálne látky a vitamíny obsiahnuté v ovocí sú pre náš organizmus nevyhnutné. Skôr prihliadajte na čas, kedy si ovocie doprajete. Ak si na ňom pochutnáte v doobedňajších hodinách v primeranom množstve, nebude sa konať žiadna tragédia.

Ryža radšej celozrnná

Ryža, nech je akokoľvek chutná, je plná sacharidov, a keď má byť súčasťou vášho taniera, tak v primeranom množstve. Radšej svoju pozornosť sústreďte na zeleninu a kvalitné bielkoviny v podobe rýb, chudého mäsa či tofu. Ak si však svoj jedálniček bez ryže neviete predstaviť, siahnite po zdravších, celozrnných alternatívach. V prípade, že ani toto nie je cesta, ktorá vám vyhovuje, tak si aspoň po výdatnom rizote doprajte pohyb.

Cestoviny len výnimočne

Rozumieme, že cestoviny sa určite nerovnajú plochému bruchu. Ale že by dokázali v tele urobiť ešte aj šarapatu v podobe zadržanej vody? Áno. Táto nenápadne sa tváriaca potravina dokáže na seba naviazať vodu vďaka ktorej sa budete cítiť ako slon. Ani tie celozrnné druhy k nám nebudú o nič milosrdnejšie. Tie síce majú oveľa viac vitamínov a stopových prvkov, ale zároveň treba pripomenúť, že obsahujú častokrát oveľa viac sacharidov oproti obyčajným cestovinám. Ani v tomto prípade sa ich nemusíte vzdať úplne. Keď si ich nebudete dávať päťkrát do týždňa, určite vám neublížia. A aby sme nezabudli - dajte si ich radšej na obed než na večeru.

Ryžové chlebíky

Máte diétu a ak ste hladná, zakaždým siahnete po dvoch, troch či dokonca piatich ryžových chlebíkoch alebo po chrumkavých knackebrotoch, ktoré sa tvária, že sú strašne fit a rovnako garantujú, že bude fit aj vaša postava? Omyl. Nielenže to nie je žiadna low carb záležitosť, navyše obsahuje pomerne veľa soli. A o tej je známe, že má tiež za následok naše opuchy a naliate končatiny. A pneumatiku okolo pásu.

Naordinujte si občas čaje s detoxikačnými a močopudnými účinkami. Jedzte striedmo, pestro a vyvážene a budete sa cítiť fit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok