Ideálny čas na počatie: V lete sú mužské spermie najaktívnejšie

TA3/zm
27.4.2022 16:00

Ak s partnerom rozmýšľate o založení rodiny, letné mesiace sú pre to ako stvorené. Podľa výskumov sú totiž spermie najaktívnejšie práve v prichádzajúcom období.

Ideálny čas na počatie: V lete sú mužské spermie najaktívnejšie
Pexels/Garon Piceli

Kedy je najvhodnejší čas splodiť potomstvo? Práve teraz! Toto nie je motivačný citát, ale čisté fakty. Vedci totiž prízvukujú, že so stúpajúcou teplotou sú mužské spermie oveľa aktívnejšie.  

Leto robí príležitosti

Štatistiky hovoria, že v lete sú ľudia omnoho viac sexuálne aktívni. Možno je to energiou, ktorú nám dodávajú slnečné lúče, a určite tomu dopomôžu aj dovolenkové či festivalové príležitosti. Z praxe urológov vieme, že práve po lete prichádzajú do ich ambulancií pacienti s rôznymi pohlavnými chorobami v oveľa vyššom počte. To síce nesvedčí o plodnosti, ale o vysokej sexuálnej aktivite určite áno.

Ďalším faktom je, že sa v marci a apríli rodí oveľa viac detí. Vychádzame teda z toho, že boli počaté práve v júli či auguste. V každom prípade nemusí ísť len o vyššiu sexuálnu aktivitu, ale aj o to, že mužský ejakulát má počas leta úplne inú kvalitu a spermie sú lepšie i rýchlejšie.

Pohyblivosť spermií 

Mužské spermie dosahujú počas roka pohyblivosť približne 50%. V lete sú o až o celých 15% rýchlejšie. Tento fakt nie je zanedbateľný a vychádza z výskumov talianskych vedcov. Práve tí na jednej z talianskych univerzitných nemocníc pozorovali dlhých jedenásť rokov viac než päťtisíc respondentov, ktorí mali problémy s reprodukciou. Jeden z lekárov objasňuje, že zvýšenú aktivitu spermií má za následok predovšetkým zmena hladiny hormónov v letnom období, testosterón nevynímajúc.

Kvalita zo stravy

To, že pestrá a zdravá strava má vplyv na naše zdravie netreba zvlášť zdôrazňovať. Rovnako však ovplyvňuje aj kvalitu a rýchlosť spermií. Takže ak sa nachádzate v období, kedy by ste radi počali potomka, klaďte veľký dôraz na to, čo bude obsahovať váš tanier. Talianskí vedci zistili, že práve zelenina plná minerálov, vitamínov a antioxidantov zaručí, že spermie budú oveľa, povedzme, výkonnejšie. Je tu však jedna potravina, ktorú by v „plodnom“ období mali do jedálnička zaradiť obaja partneri. Zelený poklad v podobe tekvicových semienok môže za dobrú funkciu kardiovaskulárneho systému, pomáha v prevencii proti obličkovým kameňom a tiež má pozitívny vplyv na mozgové funkcie. Má to však významný vplyv na plodnosť žien a zlepšuje erekciu u mužov.

Témy: Výskum Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok