Švédsko a Fínsko predložia žiadosť o vstup do NATO súčasne. Už stanovili aj dátum

TA3 ČTK
25.4.2022 17:21

Švédsko a Fínsko v máji spoločne vyjadria vôľu vstúpiť do NATO. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske a fínske médiá. Moskva oba štáty pred vstupom do NATO dôrazne varovala.

Dvojica severoeurópskych krajín dlho zostávala stranou Severoatlantickej aliancie, po ruskej invázii na Ukrajinu ale zásadne zmenila svoj doterajší postoj.

Švédsky denník Expressen a fínsky denník Iltalehti s odvolaním sa na zdroje blízke rokovania uviedli, že sa v týždni od 16. mája stretnú vrcholní predstavitelia oboch krajín, aby potom verejne oznámili cieľ vstúpiť do zatiaľ tridsaťčlennej obrannej aliancie. Podľa skorších informácií by mal byť fínsky prezident Sauli Niinistö na štátnej návšteve Švédska v dňoch 17. a 18. mája.

V oboch krajinách sa po februárovom začiatku vojny na Ukrajine rozprúdila debata o tom, či kvôli bezpečnosti nebude lepšie, aby sa stali členmi NATO. Tým by im totiž bola zaistená kolektívna obrana v prípade napadnutia treťou krajinou.

Rusko obom pohrozilo

Vo Fínsku, ktoré s Ruskom zdieľa 1300 kilometrov dlhú pozemnú hranicu, už o problematike od minulého týždňa debatujú poslanci. Podľa prieskumov verejnej mienky vstup do NATO podporuje 60 až 70 percent Fínov, pred ruskou inváziou na Ukrajinu to bola len zhruba štvrtina respondentov.

Švédsko už skôr avizovalo, že chce mať o možnom členstve jasno do konca mája. Vstup doteraz neutrálnej krajiny do vojenskej aliancie schvaľuje podľa posledného prieskumu 57 percent opýtaných. V marci sa v prieskume prvýkrát v histórii krajiny pre vstup do aliancie vyslovila nadpolovičná väčšina Švédov.

Rusko obom štátom opakovane pohrozilo, že ich vstup do NATO by mal vážne politické a vojenské dôsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok