Veľkú ofenzívu Ruska na Ukrajine nečakajte, hovoria experti. Taktika zostáva rovnaká

TA3/hm ČTK
25.4.2022 15:00

Vedenie ruskej armády podľa novej analýzy amerických expertov odmieta vynaložiť čas a prostriedky na konsolidáciu svojich síl na Ukrajine, a naďalej uplatňuje stratégiu pozorovanú od začiatku vojny. Útočné operácie sa odohrávajú na rôznych osiach a v menšom meradle, napísali v sobotu večer pracovníci washingtonského ústavu pre vojnové štúdia Institute for the Study of War.

azovstal
TASR/AP

Experti sa domnievajú, že Moskva nebude schopná v blízkom čase na Donbase či kdekoľvek inde rozsiahlejšej ofenzívy. "Myslíme si, že takáto operácia je nepravdepodobná, vzhľadom na pozorované vzorce a na neodmysliteľné obmedzenia v dostupnej bojovej sile jednotiek, ktoré tvrdo bojovali a utrpeli veľké straty, ako i na pozorované ťažkosti s velením," uvádza trojica autorov najnovšej analýzy Institute for the Study of War.

"Je možné, že Rusi niektoré z týchto výziev riešia alebo, že sa ich snažia riešiť, a skoro spustia ofenzívu v novej, lepšie koordinovanej podobe, avšak zostáva to nepravdepodobné," pokračuje hodnotenie aktuálneho vývoja.

Prichádza na konci týždňa, ktorý začal vystupňovaním ruského bombardovania ukrajinských cieľov a vyhláseniami o príchode novej fázy vojny či rozhodujúcej "bitky o Donbas". Moskva predtým avizovala, že sa po neúspechoch na severe Ukrajiny bude viac sústrediť na východ krajiny, kde už roky s ukrajinskou armádou bojujú Ruskom podporovaní separatisti. V priebehu týždňa sa však množili signály o tom, že o akomsi frontálnom útoku Rusov aspoň zatiaľ nemôže byť reč.

"Pokračujú vo vzorci operácií, ktorý nasledujú v priebehu celej vojny," uvádza po dvoch mesiacoch Institute for the Study of War. "Nasadzujú malé zoskupenia jednotiek do široko rozprestrených útokov pozdĺž viacerých osí, a odmietajú prijať operačné prestávky potrebné na vytvorenie podmienok pre rozhodujúce operácie," pokračuje trojica expertov.

Ruská armáda podľa nich posiela do aktuálnych bojových zón jednotky, ktoré boli skôr pri Kyjeve alebo Mariupole, než aby obnovila ich výbavu. "Nepozastavujú útočné operácie, aby počkali, než skoncentrujú jasnú prevahu bojovej sily, a nezdá sa, že by hromadili sily na niekoľko málo rozhodujúcich osiach postupu," píšu výskumníci Institute for the Study of War.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok