Vzorec kráska a zviera funguje aj v realite. Psychológovia vysvetľujú, prečo sú partneri rozdielne atraktívni

TA3/zm
26.4.2022 16:00

Spomínate si na rozprávku Kráska a zviera? Aj v realite stretnete množstvo dvojíc, kde je krásna žena po boku pomerne neatraktívneho muža. Samozrejme, platí to aj naopak. Veľký fešák si za manželku zobral pomerne nezaujímavú a nenápadnú ženu a okolo sa jeho výberu čuduje. Pritom to nie je nič ojedinelé.

Vzorec kráska a zviera funguje aj v realite. Psychológovia vysvetľujú, prečo sú partneri rozdielne atraktívni
Pexels

Niekedy na ulici alebo dokonca v okruhu svojich priateľov a známych stretávate páry, v ktorých je jeden z partnerov atraktívnejší ako ten druhý. Aj napriek tomu, že to v nás vyvoláva množstvo otáznikov, prečo je to tak, psychológovia v tom majú jasno.

Chémia musí fungovať

Kult krásy sa dnes dáva do popredia viac ako kedykoľvek v minulosti. Aj napriek tomu častokrát zvykneme hovoriť o tom, aká dôležitá je v prvom rade vnútorná krása. Či chceme, alebo nie, medzi dvomi ľuďmi musí prebehnúť tá povestná iskra a zafungovať chémia na to, aby sa vôbec mali chuť spolu stretnúť, prípadne začať budovať vzťah. Príťažlivosť je teda minimálne v počiatkoch vzťahu stále na jednom z prvých miest.

Strach z odmietnutia

Hovorí sa, že po rokoch sa partneri na seba začínajú podobať. Faktom však je, že prirodzene máme tendenciu si vyberať partnerov, ktorí sú nám podobní. Či už výzorom alebo podobným sociálnym zázemím, záujmami a názormi. Možno aj prirodzený strach z odmietnutia nám bráni v tom, aby sme sa zaujímali o niekoho, kto je atraktívnejší a zaujímavejší ako my sami.

Kráska a zviera

 Podľa aktuálnych štúdii vedci prinášajú vysvetlenie, prečo sa niekedy stretnú dvaja ľudia, ktorí sú síce veľmi odlišní, jeden z nich je oveľa viac atraktívny ako ten druhý, no napriek tomu je medzi nimi príťažlivosť a vytvoria stabilný pár. Podľa tohto výskumu by sme mohli páry rozdeliť do dvoch kategórii.

Páry, ktoré sa spoznali a začali spolu chodiť po mesačnej známosti boli zväčša na základe hodnotenia treťou stranou veľmi podobné. Partneri boli rovnako príťažliví – či už menej, alebo viac. Nebol medzi nimi žiadny výrazný rozdiel vo vzhľade. V tomto prípade sa dá povedať, že by sme nenašli model Kráska a zviera.

Narozdiel od predchádzajúceho prípadu by sme však Krásku a Zviera, alebo naopak, mohli častejšie pozorovať vo vzťahoch, kde sa dvaja ľudia dali dokopy po dlhšej známosti. Či už išlo o spolužiakov zo školy, dlhoročných priateľov, alebo známych, kamarátov z detstva, kolegov z práce, ktorí sa poznajú roky. Práve tu prichádza rozuzlenie. Tie páry, ktoré sa poznajú roky, vnímajú atraktivitu svojej polovičky veľmi subjektívne, a to najmä z dôvodu, že o tom druhom vedia rôzne informácie, zažili ho v rôznych situáciách, poznajú jeho dobré aj zlé stránky a naozaj sa dá povedať, že vnútorná krása a vyžarovanie hrá v ich výbere hlavnú rolu.

Čo prinesie dnešný online svet?

Ak by táto štúdia bola smerodajná, bude zaujímavé pozorovať, aké páry sa budú v budúcnosti pohybovať v našom okolí, keď zohľadníme, že sa čím ďalej, tým menej stretávame zoči voči a štúdium aj práca sa v dôsledku doby presúva viac do online priestoru. A ak niekoho stretneme na párty, v bare, alebo klube, bude hrať prím prvý dojem. Prirodzene dáme prednosť človeku, ktorý nám bude na prvý pohľad sympatický, bude pre nás príťažlivý a až časom zistíme, či máme aj podobný pohľad a názor na svet okolo nás a veci pre nás dôležité.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok