Tymian pred návštevou zubára a šalvia po nej: Tieto bylinky vás zachránia, ak vás bolia zuby

TA3/zm
26.4.2022 08:00

Bolesť zubov už potrápila asi každého z nás. Nie je to nič príjemné, a keď vás bolesť chytí na dovolenke, počas víkendu, alebo vo večerných hodinách a vy sa chcete vyhnúť nekonečnému čakaniu na pohotovosti, pomôžu vám tieto zázraky z prírody, ktoré sú určite súčasťou každej domácnosti.

Tymian pred návštevou zubára a šalvia po nej: Tieto bylinky vás zachránia, ak vás bolia zuby
Pexels/PhotoMIX Company

Tymian, šalvia či repík – všetky tieto bylinky poznáme najmä v súvislosti s prípravou jedál či čajov, vedeli ste však, že môžu byť aj veľmi dobrými záchrancami, keď vás trápia zuby?

Prevencia je základ

Pravidelná a dôkladná ústna hygiena je základ. Ak však okrem bolestí trpíte často aj rôznymi zápalmi ústnej dutiny a ďasien, siahnite po bylinkách. Práve vďaka ich používaniu môžete tieto problémy zmierniť a v niektorých prípadoch úplne odstrániť.

Tymian

Ak vás zachvátila akútna bolesť a do návštevy u zubára je ešte ďaleko, odtrhnite pár lístkov tymianu a jednoducho ich požujte. Pripraviť si môžete aj odvar, no nie je taký silný. Na druhej strane čaj z neho môžete popíjať aspoň celý deň.  

Šalvia a repík lekársky

V prevencii proti zápalom, ale aj v prípade, že už tieto problémy máte, bude vašou prvou pomocou výluh zo šalvie lekárskej či repíku. Nápomocný je aj po trhaní zubov. Šalvia aj repík majú silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Pravidelne výluh z týchto byliniek počas dňa kloktajte, prípadne prikladajte ako obklad na poranené miesto v ústach. Výrazne urýchli hojenie. V prípade, že trpíte častými zápalmi ďasien, používajte výluh zo šalvie aj ako prevenciu.

Klinčeky

Toto voňavé korenie asi najčastejšie používame do pečenia a vareného vína. Ale vedeli ste, že sa vám môže vďaka nemu uľaviť aj v prípade bolesti zubov? Pár klinčekov vložte do úst a žujte ich na mieste, kde vás bolí zub dovtedy, kým klinček nerozhryziete na kašu. Nevyplachujte, ale snažte sa s klinčekom v ústach vydržať čo najdlhšie. Po pár minútach príde priam okamžitá úľava. Klinčeky nemusíte používať len v akútnych prípadoch. Práve naopak. Ak vám konzistencia a chuť nevadia, začnite ich hryzenie praktizovať čo najčastejšie. Nielenže ústnu dutinu dezinfikujú, ale pôsobia ako prevencia proti vzniku zubného kazu.

Cesnak

Ak by sa zdalo, že z cesnaku robíme všeliek, tak sa nemýlite. Zaslúžil sa o to však úplne sám svojimi priaznivými účinkami vo všetkých možných oblastiach, zuby nevynímajúc. Nejeden dovolenkár by vám potvrdil, že keď ho prekvapila bolesť zubov a jeho stomatológ bol na inom konci zeme, cesnak bol tým prvým lekárom, ktorý pomohol od neznesiteľných bolestí na sto percent. Stačí na postihnuté miesto priložiť kúsok strúčika, pohrýzť ho a nechať pôsobiť čo najdlhšie. Pripraviť si môžete aj rozdrvený cesnak s troškou cibule a soli. Vznikne vám zmes, ktorá síce nie je vôbec z hľadiska vône príjemná, no o to účinnejšia, keď ňou potriete boľavé miesto.

Mäta prieporná

Ak obľubujete čaj z mäty priepornej a zvyknete ho pravidelne popíjať, tak robíte svojím zubom a ďasnám skvelú službu. Aj mäta totiž pôsobí protizápalovo a udržiava naše ďasná v zdraví. Nebráňte sa ani čerstvým lístkom mäty. Okrem spomínaných benefitov budete mať vďaka ním i svieži dych.

Bonusové ovocie

Zachrániť vás nemusia len bylinky, ako bonus pri bolesti zubov ponúkame dve riešenia pomocou ovocia. Čučoriedky sú skvelé na bolestivé a nepríjemné afty. Ak máte po ruke toto bobuľové ovocie, jedzte ho v čerstvej alebo sušenej forme niekoľkokrát za deň. Nielenže vám pomôžu v liečbe už vzniknutých áft, ale zabránia tiež vzniku ďalších.

Estetický tip na záver, keď budete mať konečne zdravé zuby a budete sa chcieť zamerať na ich farbu. Jahody obsahujú enzým, vďaka ktorému bude chrup belší a zbaví sa farebných škvŕn. Krásne a zároveň zdravé zuby chceme predsa všetky!

Témy: čaj bylinky
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok