Macron chce byť prezidentom všetkých. Uznal, že dostal aj hlasy voličov, ktorí ho nepodporujú

TA3 ČTK
24.4.2022 23:50

Emmanuel Macron vo svojom víťaznom povolebnom prejave uznal, že dostal hlasy časti voličov, ktorí chceli zastaviť krajnú pravicu, ale príliš ho nepodporujú.

Berie to ako veľký záväzok a chce byť nielen kandidátom, ale prezidentom pre všetkých. Pripomenul tiež vojnu na Ukrajine, význam Európskej únie, rovnosť mužov a žien alebo ekológiu.

Na rozdiel od svojej porazenej súperky Marine Le Penovej ju vo svojom prejave zmienil. Odmietol pískanie davu a povedal, že je potrebné rešpektovať všetky názory, ako krajnej pravice, tak aj tých, ktorí na protest voliť nešli.

"Myslím na tých, ktorí volili Marine Le Penovú (...), pretože od tejto chvíle už nie som kandidátom jedného tábora, ale prezidentom všetkých. Viem, že mnoho našich spoluobčanov, ktorí sa dnes rozhodli pre krajnú pravicu a tiež hnev a nesúhlas, ktoré ich prinútili k voľbe tohto projektu, si žiadajú odpoveď. Je to moja zodpovednosť," sľúbil kandidát, ktorý podľa odhadov získal 58,4 percenta hlasov.

Macrona na Martove pole odprevadila jeho manželka Brigitte, pár sa držal za ruku a boli obklopení mládežou. Prišli alejou, s Eiffelovou vežou v pozadí, za zvuku Ódy na radosť, hymny Európskej únie.

Štýl jeho príchodu symbolizuje zmenu, ktorú v kampani pred druhým kolom sľuboval. Zatiaľ čo pred piatimi rokmi k pyramíde na nádvorí Louvru prišiel sám, dnes je obklopený svojimi stúpencami. Zmeny v prístupe sľuboval aj vo svojom prejave, ktorý trval zhruba 15 minút a bol nečakane stručný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok