Výsledky francúzskych volieb vyvolali protesty. Polícia demonštrantov rozháňala slzotvorným plynom

TA3 ČTK
24.4.2022 22:33

V niektorých veľkých francúzskych mestách dnes vypukli po oznámení očakávaných výsledkov prezidentských volieb protesty.

V centre Paríža podľa médií polícia rozháňala demonštrantov nespokojných s výsledkom slzným plynom rovnako ako v Rennes, kde protestujúci aj zapálili v uliciach barikádu. Demonštrácie o niekoľkých stovkách ľudí sú hlásené aj z Marseille, Toulouse, Lyon, Nantes, či zo Štrasburgu

Podľa záberov zverejnených na sociálnych sieťach polícia rozháňala nepovolené zhromaždenie pri námestí Châtelet v centre Paríža, na ktoré prišli prevažne mladí ľudia. Niekoľko stoviek ľudí sa podľa médií zišlo aj na parížskom Námestí republiky.

Súčasný prezident Emmanuel Macron dnes podľa projekcií porazil vo voľbách krajne pravicovú kandidátku Marine Le Penovú a Francúzsku tak nečaká výrazný politický obrat, ktorý by nastal v prípade jeho prehry. Voľby však sprevádzala najnižšiu volebnú účasť za viac ako 50 rokov, pretože mnoho voličov nechcelo dať svoj hlas ani jednému z kandidátov druhého kola volieb. Mnohí ľavicoví voliči potom volili podľa expertov so zaprením Macrona, aby zabránili víťazstvu krajnej pravice.

"Ani Macron, ani Le Penová; revolúcia!" stálo na transparente, ktorý podľa záberov na twitteri niesli demonštranti v Toulouse. Na videu z mesta Rennes na západ od Paríža je vidieť horiacu barikáda a zásah policajtov proti prítomným protestujúcim.

Dvojtýždňové obdobie medzi prvým a dnešným druhým kolom volieb sprevádzali protesty študentov na Sorbonne aj ďalších francúzskych univerzitách, v ktorých demonštranti dávali najavo nespokojnosť s oboma kandidátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok