Prieskumy ukazujú, že vedie Macron. Väčšina volebných miestností sa zatvorila

TA3 ČTK
24.4.2022 19:32

Belgická televízia LN24 zverejnila krátko pred uzavretím volebných miestností výsledky štyroch prieskumov uskutočnených počas hlasovania vo francúzskych prezidentských voľbách, podľa ktorých zatiaľ vedie súčasná hlava štátu Emmanuel Macron s 55 až 58 percentami hlasov nad svojou súperkou Marine Le Penovou.

macron 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Hlasovanie vo Francúzsku končí o 20.00 h, kedy francúzska televízia zverejní prvé projekcie, ktoré obvykle bývajú presnejšie, než priebežné sondáže.

LN24 sa odvoláva na prieskumy štyroch nemenovaných renomovaných inštitútov pre výskum verejnej mienky, podľa ktorých Le Penová dostane medzi 42 a 45 percentami hlasov. Na prezidentstvo by tak nedosiahla rovnako ako pred piatimi rokmi. Inštitúty vykonali prieskum na internete medzi voličmi, ktorí odovzdali svoj hlas do 17.00 h.

Podľa redaktorov denníka La Libre tieto prieskumy už kolujú aj vo francúzskych médiách a v štáboch kampaní oboch kandidátov.

Volebné miestnosti na francúzskom vidieku sa uzavreli o 19.00 h, vo veľkých mestách hlasovanie končí o 20.00 h. Francúzske médiá dovtedy nemôžu zverejňovať výsledky odhadov na základe prieskumov medzi ľuďmi, ktorí už odhlasovali. Belgické alebo švajčiarske frankofónne médiá, ktoré nie sú viazané francúzskym zákazom, môžu svoje čísla zverejňovať skôr.

Experti však upozorňujú, že takéto "predbežné výsledky" treba brať s rezervou, pretože sa v minulých rokoch ukázali byť pomerne odlišné od výsledkov skutočných.

Úderom 19. hodiny sa uzavrela väčšina volebných miestností vo Francúzsku, ešte zhruba pol hodiny môžu hlasovať voliči vo veľkých mestách. Emmanuel Macron čaká prvé odhady volebných výsledkov spolu so svojim štábom v Elyzejskom paláci. Marine Le Penová je obklopená kolegami a najbližšou rodinou, večer sa premiestnila do konferenčného centra Pavillon d'Armenonville pri Boulónskom lesíku na západnom okraji Paríža.

Macron využíva výhody obhajujúceho prezidenta a rozhodujúce hodiny trávi v prezidentskom paláci v centre mesta. O pár stoviek metrov ďalej na Martových poliach vyrástlo obrovské pódium vyzdobené vo farbách francúzskej trikolóry. Macron by tu mal vystúpiť o 21:30, s Eiffelovou vežou v pozadí.

Výber miesta nie je náhodný, veža je symbolom Francúzska po celom svete a objaví sa na záberoch všetkých prítomných novinárov. Tých sa do Macronovho tábora akreditovalo 1200 av tejto chvíli sa tiesnia pod pódiom.

Le Penová, ktorá sa počas kampane prezentovala ako kandidátka obyčajných Francúzov, si pre svoj štáb zvolila rozľahlú budovu, ktorá svojím vzhľadom pripomína stavby na kúpeľnej kolonáde. Modré hrazdené priečelie, vyrezávané okraje strechy a vo vnútri mramorovej podlahy a bohato zdobené sklenené lustre. Akreditáciu získalo 500 novinárov, ktorí už popoludní bojovali o miesta na stupienkoch, aby ich kamera mala LePenovú pri prejave v zábere.

Nacionalistka je v štábe spolu s volebným tímom, ale aj so sestrou a matkou. V prípade svojho víťazstva plánuje spanilú jazdu Parížom v sprievode 14 volebných autobusov, ktoré používala v kampani. Pokiaľ vyhrá jej súper, prehovorí Le Penová priamo v pavilóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok