V Indonézii vybuchla sopka Anak Krakatoa. Vulkán vychrlil dym do výšky troch kilometrov

TA3 ČTK
24.4.2022 18:23

V Indonézii v nedeľu vybuchla sopka Anak Krakatoa ležiaca v Sundskom prielive medzi ostrovmi Jáva a Sumatra. Vulkán vychrlil stĺpec dymu siahaujúci do výšky asi tri kilometre, oznámila podľa agentúry AFP indonézska geologická služba.

V Indonézii vybuchla sopka Anak Krakatoa. Vulkán vychrlil dym do výšky troch kilometrov
Twitter/La Vanguardia

"Zaznamenávame pokračujúcu erupciu s ťažkými mrakmi, ktoré vrcholia medzi 500 a 3000 metrami nad vrcholom (sopky)," povedal geológ Dena Mardiono.

Anak Krakatoa v preklade znamená "dieťa Krakatoy", čím je mienený neslávne preslávený vulkán, ktorého erupcia z roku 1883 bola jednou z najsilnejších v zaznamenanej histórii. Výbuch vtedy pripravil o život asi 35-tisíc ľudí a v jeho dôsledku začala v nasledujúcich desaťročiach vznikať táto nová sopka. Podľa Mardiona Anak Krakatoa vybuchla v posledných týždňoch najmenej 21-krát, nedeľňajšia erupcia bola však doposiaľ najsilnejšia.

Úrady zakázali pohyb v okruhu dvoch kilometrov od vulkánu, ktorého aktivitu ohodnotili číslom dva na štvorstupňovej škále. Miestni obyvatelia by tiež mali nosiť rúšky, aby nedýchali mikroskopický popolček.

Anak Krakatoa vybuchla už v roku 2018, keď sa zrútila veľká časť hory do mora, čo vyvolalo veľkú vlnu cunami, ktorá si vyžiadala takmer 430 obetí a tisíce ľudí pripravila o domovy. Sopka vtedy prišla o asi dve tretiny svojej výšky a objemu.

Indonézia leží na takzvanom tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické dosky a sú tam preto časté vulkanické erupcie a zemetrasenia. V krajine je okolo 130 aktívnych vulkánov.

Témy: Indonézia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok