Omšu vo Francúzsku prerušil útočník, nožom poranil kňaza aj mníšku

TA3 TASR
24.4.2022 14:51

Muž s nožom zaútočil v nedeľu v kostole v juhofrancúzskom meste Nice na kňaza, ktorému spôsobil ťažké zranenia. Život duchovného však nie je v ohrození, oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Omšu vo Francúzsku prerušil útočník, nožom poranil kňaza aj mníšku
TASR/Michal Svítok (ilu)

K útoku došlo počas raňajšej omše v kostole Saint-Pierre-d'Arene v centre mesta neďaleko pobrežnej promenády, uviedla policajná hovorkyňa. Útočník bol podľa nej zjavne psychicky zmätený a zadržali ho zasahujúci policajti. Zranenia utrpela aj mníška. Informovala o tom agentúra DPA.

Starosta Nice Christian Estrosi informoval, že v nemocnici už hovoril s kňazom a mníškou. Útočníkom je podľa neho francúzsky občan z mesta Fréjus, ktorý nemá záznam v registri trestov. Prefekt departementu Alpes-Maritimes Bernard Gonzalez uviedol, že útočník už podstúpil psychiatrickú liečbu, a to aj v príslušnej nemocnici. Nebol registrovaný ako kriminálnik ani radikalizovaná osoba. Úrady preto nepredpokladajú extrémistické pozadie činu.

V Nice pred rokom a pol spôsobil útočník s nožom pochádzajúci z Tuniska smrteľné zranenia trom ľuďom v kostole Notre-Dame v centre mesta. Útok klasifikovali ako čin islamského terorizmu, píše DPA.

K najšokujúcejšiemu útoku v kostole vo Francúzsku došlo 26. júla 2016 v meste Saint-Étienne-du-Rouvray na severe krajiny. Počas rannej omše tam dvaja islamisticky motivovaní páchatelia najskôr zadržali šiestich ľudí ako rukojemníkov. Následne zavraždili kňaza Jacqua Hamela (85), ktorému podrezali hrdlo, a vážne zranili ďalšieho 86-ročného muža.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok