Le Penová bojuje o Elyzejský palác už po tretí raz. Francúzom teraz ponúka umiernenejší program

TA3
24.4.2022 14:22

Šéfka francúzskej ultrapravicovej strany s názvom Národné združenie Marine Le Penová po tretí raz bojuje o Elyzejský palác. Zrejme sa poučila z chýb minulosti a Francúzom ponúkla tento raz umiernenejší program.

Šéfka krajne pravicového Národného združenia a bývalá europoslankyňa Marine Le Penová mala pred voľbami hlavy štátu o jednu povinnosť navyše. Musela skartovať vyše milión predvolebných letákov, na ktorých pózovala s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu by ambíciám francúzskej ultrapravičiarky značne uškodil.

Inváziu jednoznačne odsúdila. S minulosťou však Le Penová skartovaním letákov nezúčtovala. Za jej väzby na Kremeľ ju odporcovia kritizujú už dlhodobo. Ak by vo voľbách uspela, ako jedno z opatrení by vypísala referendum o zákone o imigrácii a identite. Le Penová je za systematickú deportáciu bez dokladov a trestaných cudzincov. Migrantom, ktorí sú vyše roka bez zamestnania, by odobrala povolenia na pobyt. Zatvorila by mešity a islamské spolky, ktoré sú v rozpore s hodnotami francúzskej ústavy.

Le Penová by podporila vystúpenie Francúzska zo Severoatlantickej aliancie a francúzske zákony by uprednostnila pred medzinárodným právom. Chcela by vytvoriť "Európske združenie národov", ktoré by nahradilo Európsku úniu. Je za odstránenie veterných a solárnych elektrární, pretože podľa nej neriešia problémy energetickej spotreby a zohyzďujú krajinu. Podporila by investície do jadrovej energetiky. Na predvolebných zhromaždeniach sa ostro pustila do prezidenta Emmanuela Macrona a vyhlásila, že Francúzsko je oslabené jeho chybami, márnivosťou a cynizmom.

Vôbec neprekvapuje, že veľká časť voličov a viacerí kandidáti už majú dosť politiky Emmanuela Macrona. Jednoducho sú presvedčení o tom, že politika deštrukcie národného štátu, uprednostňovanie záujmov izolovaných skupín pred národnými záujmami, poskytovania pomoci tým, ktorí ju nepotrebujú na úkor ľudí v núdzi, sa musí skončiť. 

Po prehre v prezidentských voľbách pred piatimi rokmi, sa Le Penovej Národné združenie ocitlo v kríze. Politička zároveň figuruje v niekoľkých súdnych kauzách. V roku 2018 jej súd Európskej únie nariadil vrátiť 300-tisíc eur, ktorú dostala na zamestnanie fiktívnej asistentky. Ďalšou jej kauzou je šírenie fotografií v roku 2015, ktoré zachytili zverstvá páchané Islamským štátom.

V tom čase už bola bez imunity europoslankyne, ktorú jej odobral Európsky parlament. Následne ju zvolili do francúzskeho parlamentu, ktorý jej tiež odňal imunitu. Súd ju však napokon oslobodil. Le Penovú už politické boje zrejme unavili. Vyhlásila, že do ďalších bojov o Elyzejský palác sa už púšťať nebude, ak v týchto voľbách neuspeje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok