Okamura sa obráti na Ústavný súd, ohrozuje januárové voľby

SITA
17.12.2012 20:04

Odmietnutý kandidát na českého prezidenta Tomio Okamura sa bude sťažovať na Ústavnom súde. Okamura na pondelňajšom brífingu znovu odmietol, že by podpisy na jeho petičných hárkoch boli sfalšované.

Okamura sa obráti na Ústavný súd, ohrozuje januárové voľby
ČTK

Pripúšťa, že údaje občanov na hárkoch vpisovali kvôli čitateľnosti dobrovoľníci, ktorí pre neho zbierali podpisy. Ľudia im ich nadiktovali, potom sa však sami podpísali, povedal Okamura. Podľa jeho slov zákon nepredpisuje, aby celú kolónku vyplnil každý sám.

Pokiaľ Ústavný súd nestihne o sťažnosti rozhodnúť do termínu prezidentských volieb, teda do 11. januára, neznamená to automaticky, že bude hlasovanie odložené. Termín prezidentských volieb by mohlo ohroziť len to, ak by súd vydal predbežné opatrenie, ktorým by ich odložil, než vydá rozhodnutie. Druhý z vyradených kandidátov, Vladimír Dlouhý, podanie sťažnosti zváži až potom, ak bude voľba odložená, informuje spravodajský portál iDnes.cz.

Vo štvrtok Najvyšší správny súd rozhodol, že Jana Bobošíková sa vracia do boja o prezidentský post, naopak Dlouhý a Okamura so sťažnosťou na to, že boli vyškrtnutí zo zoznamu kandidátov na hrad, neuspeli. Kandidátov o kreslo hlavy štátu je tak teraz deväť. Favoritmi prezidentských volieb zostávajú expremiéri Jan Fischer a Miloš Zeman. Okrem nich a predsedníčky Suverenity Bobošíkovej je v hre o prezidentské kreslo aj minister zahraničia Karel Schwarzenberg, Zuzana Roithová, Vladimír Franz, Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Táňa Fischerová.

Priama voľba nového českého prezidenta sa bude konať v dňoch 11. a 12. januára 2013. Prípadné druhé kolo volieb sa uskutoční dva týždne po prvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok