Druhé kolo francúzskych volieb sa už začalo. Ako prví si budú vyberať prezidenta voliči zo zámoria

TA3 TASR
23.4.2022 14:25

Rozhodujúce druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sa v sobotu oficiálne začalo otvorením prvých štyroch volebných miestností na malom francúzskom súostroví Saint-Pierre a Miquelon.

Hlasovanie sa začalo po otvorení volebných miestností v sobotu napoludnie (o 8.00 h ráno miestneho času), potvrdila hovorkyňa radnice v Saint-Pierre. Informovala o tom agentúra DPA.

Väčšina Francúzov môže v prezidentských voľbách hlasovať v nedeľu, v dôsledku časového posunu však budú v niektorých francúzskych zámorských oblastiach voliť už v sobotu, pripomína DPA.

V druhom kole volieb sa bude rozhodovať medzi liberálnym úradujúcim prezidentom Emmanuelom Macronom a jeho pravicovo orientovanou súperkou Marine Le Penovou. Obaja postúpili do finále z prvého kola hlasovania, ktoré sa uskutočnilo pred dvoma týždňami.

Le Penová, ktorá sa v predvolebnej kampani usilovala pôsobiť umiernenejším dojmom, je stále známa svojimi krajne pravicovými postojmi a výrazne by obmedzila vplyv Európskej únie (EÚ) vo Francúzsku, konštatuje DPA. Výsledok volieb sa tak s napätím očakáva aj na medzinárodnej scéne. Prieskumy dávajú náskok Macronovi, ktorý by podľa nich mohol získať 55 až 56,5 percenta hlasov.

Francúzsky prezident sa volí na päťročné funkčné obdobie, pripomína DPA. Hlava štátu má v krajine výrazný vplyv na domácu politiku a často hrá významnejšiu úlohu než ním menovaný premiér a predseda vlády. Vo voľbách bude rozhodovať dovedna 48,7 milióna voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok