Šéfa drogového gangu zo Serede odsúdili na 24 rokov. Vysoké tresty dostali aj ostatní členovia skupiny

TA3 TASR
22.4.2022 19:42

Proces v kauze zločineckého drogového gangu Slavomíra Weissa zo Serede sa v piatok skončil vyhlásením rozsudku. Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil bossa gangu na 24 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Ostatní členovia skupiny dostali tresty od 20 do 23 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

naka kukláči 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Po rozsiahlom dokazovaní hlavné pojednávanie pokračovalo vo februári záverečnými rečami a v nej Slavomír Weissa pokračoval ešte niekoľko hodín aj v piatok.

Skupina okolo Slavomíra Weissa sa zaoberala distribúciou drog, pričom ide o rozsiahlu trestnú činnosť. Polícia členov zadržala v závere roka 2018 počas akcie Venal.

Proces sa začal v roku 2020, ale nový koronavírus a s tým súvisiace dodržiavanie protiepidemických opatrení sa podpísali pod zmenu termínov jeho konania. Pojednávalo sa v Banskej Bystrici aj v Pezinku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal pôvodne obžalobu na desiatich členov skupiny. Traja z nich boli na úteku a súd voči nim konal ako voči ušlým. Viní ich zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj kokaínu.

Obhajoba od začiatku obžalobu spochybňovala. V piatok z ich strany v súdnej sieni zazneli námietky zaujatosti voči senátu, ktorý rozhodoval o dohode o vine a treste v súvislosti s niektorými členmi skupiny a trvali tiež na prítomnosti Romana K. na procese, ktorého ako ušlého pred pár dňami zadržali v Rumunsku. Senát to zamietol.

Polícia počas prvej akcie Venal pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok