Novým kirgizským prezidentom sa stane Almazbek Atambajev

SITA
31.10.2011 06:58

Pred päťdesiatpäťročným Almazbekom Atambajevom stojí teraz ťažká úloha zdemokratizovať krajinu po krvavom povstaní z roku 2010.

Novým kirgizským prezidentom sa stane Almazbek Atambajev

Novým kirgizským prezidentom, ktorý v najvyššom kresle nahradí dočasnú líderku krajiny Rozu Otunbajevovú, sa stane jej blízky umiernený spojenec a nedávny premiér Almazbek Atambajev. Vyplýva to z výsledkov prvého kola volieb, ktoré v pondelok zverejnili tamojšie úrady. Napriek tomu, že malo ísť o prvé slobodné hlasovanie od zvrhnutia autokratického lídra Kurmanbeka Bakijeva, opozícia tvrdí, že bolo zmanipulované.

Pred päťdesiatpäťročným Atambajevom stojí teraz ťažká úloha zdemokratizovať krajinu po krvavom povstaní z roku 2010 voči Bakijevovmu režimu. Podľa kirgizskej ústrednej volebnej komisie mu svoj hlas dalo až 63 percent voličov, čo znamená, že druhé kolo sa ani nemusí uskutočniť.

Západ voľby ostro sledoval, keďže v prípade Kirgizska ide o jeho kľúčového partnera v regióne. Päťmiliónová stredoázijská krajina slúži totiž ako dôležitá tranzitná križovatka pre operácie Severoatlantickej aliancie v neďalekom Afganistane. Kirgizsko je tiež jedinou krajinou sveta, kde majú vojenské základne Američania aj Rusi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok