Sokol vraj v USA neinvestoval, státisíce majú pochádzať z dedičstva

TA3, SITA
17.12.2012 15:35

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák údajne musel vedieť o tom, odkiaľ Trnavskej arcidiecéze z USA prichádzali peniaze. Vyplýva to z dokumentov, na ktoré sa odvoláva agentúra SITA.

Vedel o pôvode peňazí?

Bezák v televízii TA3 uviedol, že po príchode na arcidiecézu dostal šek na 1,5 milióna dolárov. "Nie je to až také potešenie, keď dostanete peniaze a neviete odkiaľ sú," povedal Bezák pre našu televíziu.

Bezák však podľa agentúry SITA na jednom z dokumentov potvrdzuje, že v roku 2009 prevzal šek z fundácie Edwarda Garbu, ktorý prišiel z Arcidiecézy New York pre potreby trnavskej arcidiecézy vo výške 290 584 dolárov. Bezák svojim podpisom potvrdil, že všetky tieto financie použije pre materiálne potreby Trnavskej arcidiecézy.

V roku 2010 prevzal šek na 1 203 306 dolárov Bezákov riaditeľ biskupského úradu Jozef Gábriš. Šeky im odovzdal v oboch prípadoch arcibiskup Ján Sokol, ktorého podpis je na oboch dokumentoch.

Dedičstvo amerických manželov

Televízia TA3 v nedeľu informovala, že Trnavská arcidiecéza za éry arcibiskupa Jána Sokola investovala v Spojených štátoch amerických. Podľa dokumentov, ktoré má agentúra SITA k dispozícii a ktorých pôvod nevysvetlila, nie je to pravda, pretože peniaze z Ameriky pochádzajú od manželov Garbovcov, ktoré vložili do investičného fondu a výnosy z tohto fondu venovali svojmu priateľovi na Slovensku Jánovi Sokolovi.

Arcibiskup Sokol sa týchto financií údajne vzdal a venoval ich pre Trnavskú arcidiecézu, ktorá každý rok prijíma výnosy z tohto fondu.

Peniaze vo výške 1,5 milióna dolárov, ktoré spomínal cez víkend v médiách arcibiskup Bezák, teda majú pochádzať z dedičstva po Edwardovi a Marte Garbových z USA. Z ich majetku bol vytvorený dedičský fond Edward A. and Martha Garba Charitable Trust.

Tretina Trnavskej arcidiecéze

Správu fondu dozoruje Arcidiecéza New York. Tá si tretinu z výnosov každoročne necháva, tretinu posiela Trnavskej arcidiecéze a ďalšiu tretinu ďalšej určenej inštitúcii.

Nástupca Jána Sokola arcibiskup Róbert Bezák bol o tomto údajne informovaný, podľa bývalých blízkych spolupracovníkov Jána Sokola o tom existuje riadna evidencia a tieto peniaze mohol Bezák použiť podľa vlastného uváženia pre potreby Trnavskej arcidiecézy.

Agentúra SITA sa snažila skontaktovať s hovorcom Trnavskej arcidiecézy, ale zatiaľ neúspešne. Agentúre sa nepodarilo skontaktovať ani s odvolaným trnavským arcibiskupom Bezákom.

Exkluzívny nedeľný rozhovor s Róbertom Bezákom si môžte pozrieť tu.

Dokumenty, na ktoré sa odvoláva agentúra SITA

01.jpg
00.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok