Ďalšie potýčky v Jeruzaleme. Izraelská polícia zasiahla proti palestínskej mládeži, ktorá hádzala kamene

TA3 TASR
22.4.2022 12:44

Nové potýčky medzi izraelskou políciou a palestínskymi demonštrantmi vypukli v piatok pri mešite al-Aksá v Jeruzaleme, informovala agentúra AFP.

Izraelská polícia vtrhla na miesto a proti palestínskej mládeži, ktorá hádzala kamene, zasiahla slzotvorným plynom a gumovými projektilmi, uviedol z miesta potýčok fotograf agentúry AFP. K novým nepokojom došlo po mesiaci krvavej vlny násilia, keď sa jeden z najvýznamnejších židovských sviatkov – pesach – prekrýva s posvätným moslimským pôstnym mesiacom ramadán. Násilie vyvolalo medzinárodné obavy z väčšej eskalácie. Vlani viedli podobné nepokoje k 11-dňovej vojne v pásme Gazy, pripomína AFP.

Piatkové potýčky vypukli v skorých ranných hodinách po tom, čo Palestínčania začali hádzať kamene smerom k Múru nárekov, uviedla izraelská polícia vo vyhlásení. Múr nárekov je pre veriacich Židov najposvätnejším miestom modlitieb.

Palestínsky Červený kríž informoval, že po následnom zásahu polície bolo hospitalizovaných dovedna 11 Palestínčanov; jedného v stredne ťažkom a jedného vo vážnom stave, píše AFP.

Počas uplynulého týždňa utrpelo v potýčkach v okolí mešity al-Aksá v Izraelom anektovanom východnom Jeruzaleme viac než 200 ľudí, prevažne Palestínčanov. Viedlo to k ďalšej eskalácii situácie, keď potom začiatkom tohto týždňa palestínske ozbrojené skupiny raketami ostreľovali Izrael z pásma Gazy. Izrael reagoval náletmi na Gazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok