Potenie, o ktorom sa nehovorí: Ako riešiť mapy v podpazuší, spotené nohy, či odreté stehná?

TA3/zm
24.4.2022 10:00

Konečne nám kalendár signalizuje, že sa blížia dlho očakávané teplé dni a horúce leto. Aj napriek tomu, že si vysoké teploty dokážeme užívať plnými dúškami, horúčavy majú aj svoje úskalia. Boj s nepríjemným potením sa je na každodennom poriadku, ale aj napriek tomu je pár spôsobov, ako v tom neťahať za kratší koniec.

Potenie, o ktorom sa nehovorí: Ako riešiť mapy v podpazuší, spotené nohy, či odreté stehná?
Profimedia

Potí sa každý, no na niektorých miestach je to obzvlášť nepríjemné a radšej pomlčíte, že vám pot steká cícerkom. Zakročte proti mapám v podpazuší či bolestivo sa odierajúcim stehnám.  

Zapáchajúce nohy

Tento zápas pravdepodobne v lete nevyhráte, ale je tu pár možností, ako zápach eliminovať a vyhnúť sa tak nepríjemným pocitom. Pokiaľ sa dá, kupujte si v prvom rade kvalitnú obuv. Dôraz na to, z akých materiálov sú vyrobené vaše topánky, klaďte najmä v lete. Počas teplých mesiacov vynechajte nosenie pančuchových ponožiek. Tento syntetický materiál v kombinácii s vyššími teplotami vašim nohám určite neprospieva. Pančuchy v sandáloch sú aj z estetického hľadiska veľkým prešľapom.

Čo sa ponožiek týka, na trhu je množstvo značiek, ktoré ponúkajú kvalitné bavlnené alebo funkčné materiály, ktoré odvádzajú pot a vyhnete sa tak i zápachu. Výborným pomocníkom sú spreje na nohy a do topánok. Nielenže majú príjemnú arómu, ale slúžia aj ako antiperspirant a zároveň pôsobia antibakteriálne. Takýto sprej kľudne použite aj počas dňa. Ak trpíte nadmerným potením, aplikujte napríklad detský púder, alebo prípravky z lekárne, ktoré vám s tým pomôžu.

Mapy v podpazuší

Mať na oblečení mapy z potu nie je nič príjemné. Nepotíme sa však len v dôsledku horúcich dní. Častokrát má naše potenie na svedomí stres či obezita. Dodržiavanie správnej hygieny je nevyhnutné, rovnako ako používanie antiperspirantov, ideálne bez soli a hliníku. V neoholenom podpazuší sa množia baktérie oveľa rýchlejšie, a majú za následok nepríjemný zápach, tak pozor aj na to! Opäť si môžete pomôcť výberom oblečenia z materiálov, ktoré sú vzdušné a prírodné. Vyhnite sa syntetike a veci pravidelne perte. Nie je nič horšie, ako zaschnutý pot... Mimochodom, antiperspirant si pokojne naneste aj na chrbát, veď ani stekajúci pot po chrbte nie je príjemný.

Odreté stehná

Nielen dámy, ale aj páni poznajú problém odretých stehien. A netýka sa len obéznych ľudí, trpia ním aj štíhle ženy a muži. Pokiaľ sú už vaše stehná odreté do krvi, určite si ich ošetrite prípravkami, ktoré sú na to určené a pár dní si dajte pauzu od šortiek alebo sukní. Uprednostnite ľahšie, padavé nohavice z bavlny alebo ľanu.

Aby ste predchádzali týmto problémom, používajte takzvané bandaletky. Tieto pásy zabránia treniu kože o kožu a vy sa tak vyhnete bolestivým problémom. Existuje tiež mnoho prípravkov, ktoré používajú najmä športovci proti odieraniu kože. Toto je jedna z efektívnych alternatív, ktorú môžete využívať počas celého leta. Ďalšou možnosťou je aj tuhý antiperspirant, prípadne lubrikačný gél na báze silikónov aplikovaný na stehná. Rýchlo na pokožke zaschne a vytvorí tak bariéru, vďaka ktorej predídete odieraniu.

Témy: Materiál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok