Kurilské ostrovy sú nezákonne okupované Ruskom, tvrdí Japonsko

TA3 TASR
22.4.2022 10:28

Japonsko v piatok označilo štyri sporné Kurilské ostrovy ako "nezákonne okupované" Ruskom. Stalo sa tak po prvý raz za takmer dve desaťročia, napísala agentúra AFP. Dôvodom je ešte väčšie naštrbenie vzťahov medzi Moskvou a Tokiom po ruskej invázii na Ukrajinu. Krajina vychádzajúceho slnka vojenskú agresiu ostro odsúdila a voči Rusku zaviedla sankcie.

Japonsko vlaka more loď voda 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Najväčšie obavy (vo vzťahoch) medzi Japonskom a Ruskom vyvolávajú Severné územia," uviedlo japonské ministerstvo zahraničných vecí v Modrej knihe diplomacie a ostrovy označilo za "japonské územia, nad ktorými má Japonsko suverénne práva, avšak v súčasnosti sú Ruskom nezákonne okupované".

Podobné vyhlásenia urobilo Tokio aj v predchádzajúcich rokoch, ale bez slovného spojenia "nezákonne okupované", pripomenula AFP s tým, že japonský rezort diplomacie naposledy použil toto slovné spojenie vo svojej výročnej správe v roku 2003.  

Moskva sporné ostrovy nazýva Kurily, zatiaľ čo Tokio ich označuje za Severné územia. Rusko a Japonsko ešte stále oficiálne neukončili druhú svetovú vojnu, a to pre pretrvávajúci spor o štyri ostrovy, ktoré vtedajší Sovietsky zväz anektoval na konci vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok