Briti hlásili cez pandémiu viac paranormálnych zážitkov. Je za tým jednoduché vysvetlenie

TA3/hm ČTK
24.4.2022 18:00

Bolo to uprostred noci v apríli 2020 a všade bol "úplný pokoj", hovorí Mandy Deanová. Žije sama v byte s dvomi izbami na severe Anglicka a spať chodí obvykle až okolo druhej hodiny ráno. Ležala v posteli a čítala si, keď sa zrazu ozval zvuk, ako by na nočný stolík vedľa nej spadlo ťažké závažie.

Briti hlásili cez pandémiu viac paranormálnych zážitkov. Je za tým jednoduché vysvetlenie
Profimedia

"Vyskočila som z postele, vybehla som zo spálne, ako by mi horelo za pätami, a spala som v obývacej izbe pri rozsvietenom svetle," hovorí Deanová, o ktorej napísal spravodajský server The Guardian. "Stalo sa to tri noci po sebe a štvrtú noc to bol rovnaký druh zvuku, ale nie pri posteli - ozvalo sa to v stene priamo za mnou." Dodáva: "Budem znieť ako blázon, ale viem, že blázon nie som."

Počuli ranu pri televízii

Po týchto štyroch nociach zvuky na niekoľko týždňov ustali, ale potom sa opäť objavili. Deanová robila všetko možné, aby našla vysvetlenie. Byt pod ňou bol prázdny, ale spýtala sa iného suseda a ten to nedokázal vysvetliť. Skontrolovala kúrenie, potrubia. "Človek si hovorí: Skutočne to počujem? Možno som sa trochu zbláznila. Kvôli covidovej uzávere ku mne nemohli prísť moje dcéry, aby zistili, či to tiež počujú," uviedla.

Akonáhle boli povolené návštevy, zavolala Mandy Deanová vyšetrovateľa paranormálnych javov. Keď sedeli v obývačke a pili kávu, hovorí, že vyšetrovateľ cítil, ako mu niečo "skutočne studeného prešlo okolo nohy". "Asi o päť alebo desať sekúnd neskôr sme počuli ranu pri televízii, ako by niečo spadlo. Obaja sme sa pozreli, odkiaľ ten zvuk prišiel," povedala Deanová. 

Listy na neďalekej rastline sa hýbali. "Šli sme tam a nič tam nebolo. Tak sme to skúsili napodobniť," dodala Deanová. Keď zdvihli škatuľku na príjem digitálneho vysielania a pustili ju, "bol to skoro rovnaký zvuk, ale nevideli sme, že by sa pohla".

Vyšetrovateľ si podľa nej myslí, že táto aktivita má niečo spoločného so smrťou jej otca na Covid-19, pretože zvuky počula aj v roku 2016, niekoľko týždňov po smrti svojej matky. V tej dobe s ňou žila dcéra, ktorá zvuky tiež počula - a bola tak vydesená, že spala s vrčiacim vetrákom, aby zvuky prehlušila.

Podobných paranormálnych zážitkov sa v priebehu pandémie covidu objavilo podstatne viac ako inokedy. To potvrdzuje aj Caroline McKendricková zo spoločnosti Somerset Paranormal Investigators. "Ich počet pribudol predovšetkým v priebehu covidových opatrení, čo nebolo ideálne, pretože sme nemohli ľudí navštevovať u nich doma," uviedla.

Profesora Christophera Frenche, vedúceho výskumného oddelenia anomálnej psychológie na Goldsmithsovej univerzite v Londýne, správy o náraste paranormálnych javoch neprekvapujú. "Existujú historické dôkazy, že v dobách neistoty, stresu a zmätku stúpa počet podobných zážitkov, v ktorými sa ľudia zverujú," povedal.

Viac si uvedomujeme svoje okolie

Fascinácia paranormálnymi javmi a ďalšími fenoménmi, ako je UFO, rozhodne rastie. Televízne programy na tieto témy sú na vzostupe popularity, od reality show sledujúcich lovcov duchov pri práci až po drámy a strašidelné filmy. Na Facebooku vzniklo mnoho skupín, kde ľudia zverejňujú fotografie, na ktorých je možné zbadať rozmazané tváre duchov; veľmi navštevované sú organizované lovy duchov.

Hitom sa stal podcast Uncanny, dokumentujúci strašidelné a desivé príbehy; jeho moderátor Danny Robins vytvoril tiež úspešný podcast The Battersea Poltergeist. "Myslím, že kultúra odráža hrôzu našej spoločnosti," hovorí Robins. "Čím je spoločnosť extrémnejšia a hroznejšia - a boh vie, že s Trumpom, brexitom, koronavírusom a Ukrajinou bola tak extrémna, ako len to v priebehu väčšiny našich životov môže - tým viac vyhľadávame extrémnej formy zábavy," dodal.

Tim Gibson je nadšenec paranormálnych javov, ktorý moderuje niekoľko internetových skupín, a hovorí, že došlo k "obrovskému nárastu záujmu". Sám začal zažívať nevysvetliteľnú aktivitu na začiatku pandémie. Pracuje ako marketingový konzultant a nedávno sa presťahoval do nových obchodných priestorov. Keď udrel koronavírus, skončil tam sám.

Jednou z prvých vecí, ktoré si všimol, bol zarámovaný výtlačok zabalený v bublinkovej fólii a opretý o stenu, ktorý sa bez vysvetlenia prevrátil. Gibson hovorí, že od tej doby spravil viac ako tisícku videí, na ktorých sa rozsvecujú a zhasínajú svetlá a pohybujú sa veci. Na ďalšej nahrávke je počuť príznačné stonanie. "Dospeli sme k záveru, že keby sme tomu mali dať nejaký názov, bola by to aktivita poltergeistov," povedal Tim Gibson. "V jednej miestnosti sme zachytili niečo, čo vyzeralo ako neuveriteľná biela žiara, a keď to spomalíte, môžete tam vidieť niečo, čo vyzerá ako tvár. Čo to preboha bola, to netuším," dodal.

Autor podcastov Danny Robins si myslí, že strašenie či spirituálna aktivita "často pramení z rastúceho pocitu nepokoja vo vašom okolí," čo mohla u mnohých ľudí spôsobiť pandémia. V posledných rokoch sme trávili viac času vo svojich domovoch a pandémia tento trend izolácie ešte urýchlila. "Už dlho žijeme osamelejšie životy, kedy nás spájajú počítače a nie reálne stretnutia," povedal Robins.

Pokiaľ sa cítite uväznení, hovorí, "až do takej miery, že vám známe prostredie začne pripadať klaustrofobické, vaša myseľ sa začne uberať na iné miesta". "Skeptik by mohol namietať, že čím viac času trávime vo svojich domoch, tým je pravdepodobnejšie, že začneme mať pocit, že v nich straší," dodal.

Existujú aj iné, prízemnejšie dôvody, prečo ľudia môžu mať zážitky, o ktorých sa domnievajú, že sú paranormálne. Pri práci z domu, trebárs na uliciach, ktoré sú pokojnejšie ako obvykle, si môžu všimnúť veci, ktorí skôr nezaznamenali. "Váš dom môže vydávať podivné zvuky v miestach, kde sa usádza slnečná žiara, alebo keď sa zapína a vypína kúrenie, čoho ste si nemuseli byť vedomí," hovorí Caroline McKendricková. "Ľudia sú doma 24 hodín denne, sedem dní v týždni, a tak si začínajú viac uvedomovať svoje okolie," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok