Uhoľnou baňou v Poľsku otriasli ďalšie výbuchy. Pátranie po nezvestných zastavili, je to príliš nebezpečné

TA3 ČTK
22.4.2022 06:58

Snaha o záchranu siedmich nezvestných baníkov a banských záchranárov v čiernouhoľnej bani Pniówek na juhu Poľska skončila. S odvolaním sa na spoločnosť Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), ktorá baňu vlastní, o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Úrady doteraz po stredajšom výbuchu metánu v bani potvrdili smrť piatich ľudí. Miesto, kde sa nešťastie odohralo, má byť teraz izolované od zvyšku bane, aby neohrozovalo ostatných pracovníkov podniku.

"Je to veľmi ťažké rozhodnutie," povedal ráno novinárom šéf JSW Tomasz Cudny. Zástupcovia spoločnosti podľa stanice TVN24 dodali, že oblasť, kde zostalo sedem ľudí, je pre záchrannú operáciu príliš nebezpečná a vyslanie ďalších tímov by bolo nezodpovedné.

Pripustili zároveň, že ďalšie sfáranie na miesto nešťastia môže byť otázkou mesiacov. Reagovali tak na otázku novinárov, kedy by záchranná operácia mohla byť obnovená. Cudny v tejto súvislosti pripomenul, že pri niekdajšom podobnom nešťastí v bani Brzeszcze sa telo poľského baníka podarilo vyzdvihnúť po niekoľkých mesiacoch, píše TVN24.

Snaha o záchranu sa týkala siedmich ľudí – piatich banských záchranárov a dvoch baníkov, uviedla už predtým Gazeta Prawna. O rozhodnutí štábu, ktorý riadil záchrannú operáciu, sa dozvedeli ako prví príbuzní siedmich nezvestných, dodal TVN24.

Dolom v Pawloviciach v Sliezskom vojvodstve otriasla explózia v stredu krátko po polnoci, zhruba 1000 metrov pod povrchom. Podľa JSW bolo na mieste v tej chvíli 42 baníkov. Na povrch sa podarilo dostať 39 z nich. Zatiaľ čo záchranné tímy pátrali po troch, ozvala sa sekundárna explózia, uviedol predtým server Gazeta Prawna.

V bani zostalo sedem ľudí. Záchranári sa následne snažili vytvoriť v podzemí podmienky, ktoré by umožnili samotné pátranie po nezvestných. Budovali ventilačné systémy a pumpovali vzduch, aby znížili hladinu metánu a nebezpečenstvo ďalších explózií, uviedla AP s odvolaním sa na spoločnosť JSW. 

Vo štvrtok večer sa však ozvali ďalšie výbuchy. Desať banských záchranárov pritom vyviazlo so zraneniami, uviedol server Onet. Úrady doteraz potvrdili smrť piatich ľudí, ďalší banskí pracovníci utrpeli zranenia, niektoré z nich sú vážne.

Pri jednom z najväčších banských nešťastí v Poľsku - pri výbuchu metánu - zomrelo v roku 2006 v bani Halemba 23 baníkov, pripomenul pred časom portál Wprost. O tri roky neskôr neprežilo výbuch metánu v bani Wujek-Šlonsk neďaleko Katovíc 20 baníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok