Česko sa chce dohodnúť s USA o obrannej spolupráci, potvrdila česká ministerka obrany

TA3 TASR
21.4.2022 17:38

Česká republika má záujem uzavrieť so Spojenými štátmi dohodu o obrannej spolupráci. Oficiálne tento zámer potvrdila ministerka obrany Jana Černochová počas štvrtkového stretnutia so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom vo Washingtone. Informuje o tom web Novinky.cz.

Česko sa chce dohodnúť s USA o obrannej spolupráci, potvrdila česká ministerka obrany
TASR - Pavel Neubauer

"Rada by som oficiálne potvrdila český zámer podpísať dohodu o obrannej spolupráci, ktorá posilní našu pozíciu dobrého spojenca Spojených štátov," vyhlásila Černochová. Podľa vlastných slov verí, že táto dohoda pomôže aj pri modernizácii českej armády, ktorá sa snaží vymeniť zastaralé sovietske systémy za moderné a ukončiť svoju závislosť od Ruska.

Černochová na začiatku stretnutia s Austinom avizovala, že s ním chce rokovať aj o nákupe ďalších vojenských vrtuľníkov Bell a tiež o budúcnosti ťažkej brigády českej armády. Uistila, že ČR hodlá v roku 2025 vynakladať na obranu dve percentá HDP.

Amerického ministra informovala, že ČR je pripravená poslať Ukrajine ďalší vojenský materiál. Ako píšu ďalej Novinky.cz, zmienila sa aj o spolupráci pri vytváraní vojenskej jednotky NATO na Slovensku v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Česká republika bude veliť tejto jednotke, v ktorej budú mať svojich vojakov aj Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok