Kondrót chce chrániť letiská pred exekútormi

TASR
17.12.2012 11:21

Poslanec vládneho Smeru Maroš Kondrót v parlamentnej rozprave k novele Obchodného zákonníka navrhol doplniť zákon o letiskových spoločnostiach a letecký zákon tak, aby bola infraštruktúra malých letísk chránená pred exekúciami.

Kondrót chce chrániť letiská pred exekútormi
SITA

"Na majetok, ktorý tvorí leteckú infraštruktúru malého letiska, ktoré prevádzkuje letisková spoločnosť, nemožno zriadiť záložné právo, ani ho nemožno inak použiť na zabezpečenie záväzkov letiskovej spoločnosti, inej obchodnej spoločnosti, alebo tretej osoby a nemožno ho previesť do vlastníctva iného ako štátu, alebo letiskovej spoločnosti," uvádza Kondrót v pozmeňovacom návrhu.

"Majetok, ktorý tvorí infraštruktúru malého letiska, ktorý prevádzkuje letisková spoločnosť, nemožno postihnúť výkonom rozhodnutia, alebo exekúciou," navrhuje poslanec doplniť do platnej normy.

Zmenu odôvodňuje potrebou zabezpečiť dopravnú obslužnosť na území Slovenskej republiky. "Je potrebné, aby obyvatelia Slovenskej republiky a Slovenská republika mali k dispozícii sieť letísk, ktoré sú využiteľné pre oblasť civilného, ako aj vojenského letectva. Ale predovšetkým je prostredníctvom nich možné zabezpečiť dopravné spojenie nie len vtedy, keď je možné využiť aj iné spôsoby dopravy, ale najmä vtedy, ak z rôznych dôvodov, ako sú napríklad havárie a prírodné katastrofy, nie je možné zabezpečiť zásobovanie územia inými spôsobmi dopravy," zdôraznil Kondrót.

"Cieľom navrhovanej úpravy je zabezpečiť ochranu pred nežiaducim nakladaním s leteckou infraštruktúrou, ktoré by mohlo viesť k tomu, že by ju nebolo možné využiť na uvedené účely," zdôraznil Kondrót. Doplnil, že zámerom navrhovanej zmeny nie je ochrana celého majetku tvoriaceho letiská a ich súčasti a príslušenstvá, ale len ich najdôležitejšie časti, teda "vzletové a pristávacie dráhy, rolovacie dráhy, odbavovacie plochy a pozemky pod nimi".

Dodal, že na základe ústavy je možné zákonom ustanoviť, ktorý majetok môže byť iba vo vlastníctve štátu, samospráv, alebo určených právnických osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok