Polícia bude žiadať väzbu pre Kaliňáka aj Fica, akcia Súmrak pokračuje

TA3 ČTK
21.4.2022 12:49

Robert Kaliňák a Marek Para strávili po stredajšom obvinení noc za mrežami. Polícia tiež bude žiadať, aby parlament vydal Roberta Fica. Toho totiž pre poslaneckú imunitu nemohli zadržať. V stredu to povedal policajný šéf Štefan Hamran.

"Ešte v stredu (20. 4.) vyšetrovateľ NAKA poslal spisový materiál na spracovanie podnetu na vyžiadanie návrhu na väzobné stíhanie obvineného R. F.," uviedla polícia. Doplnila, že vo štvrtok spracoval vyšetrovateľ NAKA aj podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby obvineného exministra. "A to pre dôvodnú obavu, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie," vysvetľuje polícia.

Šéfa opozičného Smeru-SD Fica nemôže súd podľa ústavy poslať do väzby bez súhlasu snemovne. Príslušný návrh by parlamentu musel predložiť generálny prokurátor. Fico svoje stíhanie už skôr označil za politickú pomstu. 

Polícia obvinila Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka z niekoľkých trestných činov, vrátane zneužitia právomocí a založenia a podpory zločineckej skupiny. Podozrieva ich okrem iného z toho, že v čase, keď boli pri moci, zneužívali políciu a finančnú správu na diskreditáciu politických oponentov, medzi nimi už bývalého prezidenta Andreja Kisku a terajšieho ministra financií Igora Matoviča.

Poslanci všeobecne nemajú imunitu pred trestným stíhaním, obviniť ich nemožno iba za hlasovanie a za výroky prednesené v snemovni av jej orgánoch. "Ide o čistú politickú pomstu, ide o čistý pokus zlikvidovať predsedu najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany," reagoval Fico na obvinenie vo vyhlásení.

Spolu s Ficom a jeho straníckym kolegom Kaliňákom boli obvinení aj niekdajší policajný prezident Tibor Gašpar a podnikateľ s väzbami na predstaviteľov Smeru-SD Norbert Bödör. Gašpar a Bödör sú už dlhší čas stíhaní v kauze, ktorá sa týka podozrenia zo zneužívania polície. Podľa denníka Sme sa polícii po obvinení Fica a Kaliňáka podarilo túto kauzu spojiť so špičkami Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok