Macron verzus Le Penová. Kto bol podľa prieskumu v predvolebnej debate presvedčivejší?

TA3 TASR
21.4.2022 12:28

Úradujúci francúzsky prezident Emmanuel Macron bol počas stredajšej predvolebnej televíznej debaty presvedčivejší než jeho súperka – krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pred nedeľňajším druhým kolom prezidentských volieb dala vypracovať francúzska spravodajská televízia BFM TV.

Francúzsko: Macron obvinil Le Penovú, že je "závislá" od Putina
TASR/AP

Prieskum, ktorý vypracovala agentúra Elabe pre BFM TV, ukazuje, že 59 percent opýtaných divákov televíznej diskusie považuje Macrona za viac presvedčivého než Le Penovú.

V roku 2017, keď sa Macron a Le Penová taktiež proti sebe postavili v debate pred druhým kolom prezidentských volieb, z obdobného prieskumy vyplývalo, že Macrona považovalo za presvedčivejšieho približne 63 percent divákov, pripomína Reuters.

Trojhodinová diskusia

V stredajšej predvolebnej debate, ktorú sledovalo vyše 15 miliónov divákov, rezonovala téma inflácie, Európskej únie, ale aj klimatickej krízy. Takmer trojhodinová diskusia na kanáli TF1 bola jedinou debatou, v ktorej sa počas tohtoročnej predvolebnej kampane Macron a Le Penová stretli.

Druhé kolo prezidentský volieb sa vo Francúzsku uskutoční v nedeľu 24. apríla. Podľa predvolebných prieskumov by ho mohol vyhrať Macron so ziskom 55,5 percenta hlasov. V roku 2017 porazil Macron v druhom kole prezidentských volieb Le Penovú, keď získal 66,1 percenta hlasov. Tohtoročný súboj by sa mal podľa očakávaní skončiť s oveľa tesnejším výsledkom, píše Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok