Zverejnili unikátne video z Marsu. Robot zachytil zatmenie Slnka na červenej planéte

TA3/hm ČTK
21.4.2022 11:05

Robotické vozidlo Perseverance americkej vesmírnej agentúry NASA natočilo a poslalo na Zem video marsovského "zatmenia Slnka". Na svojom webe o tom informovalo Laboratórium prúdového pohonu (skrátene JPL), ktoré má v NASA program Perseverance na starosti.

mars, Perseverance, 1140x
TASR/AP

Na snímke, ktorá trvá 40 sekúnd, je zachytený prechod väčšieho z dvoch mesiacov červenej planéty, Phobosu, cez slnečný kotúč. Podľa JPL automatický prieskumník urobil záber pomocou "kamery novej generácie" Mastcam-Z už 2. apríla, teda na 397. marsovský deň (408. pozemský deň) svojej misie na susednej planéte.

"Zatmenie" na Marse prebieha podstatne kratšiu dobu, ako trvá tento úkaz typicky na Zemi, a Slnko pri ňom nie je zatienené úplne. Phobos je totiž 157-krát menší ako Mesiac. "Tieto pozorovania môžu vedcom pomôcť lepšie porozumieť obežnej dráhe Phobosu a tomu, ako jeho gravitácia pôsobí na povrch Marsu, čo nakoniec vytvára kôru a plášť červenej planéte," vysvetlila JPL význam uvedeného videa.

Fotografie zatmenia Slnka na Marse vytvorila už v roku 2004 dvojica robotických vozidiel NASA Spirit a Opportunity a neskôr v tom pokračoval ďalší rover Curiosity. Ale Perseverance poskytol dosiaľ najviac priblížené video prechodu Phobosu cez kotúč hviezdy našej planetárnej sústavy. Najviac s dosiaľ najvyššou snímkovou frekvenciou.

Perseverance pristál na Marse vlani 18. februára v krátere Jezero. Podľa presvedčenia vedcov sa tam pred 3,5 miliardami rokov nachádzala voda, a práve preto by sa tam mohli uchovať stopy prípadného niekdajšieho života. Cieľom misie je totiž predovšetkým hľadanie známok možného minulého, nie súčasného života na Marse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok