Americký Kapitol evakuovali. Hrozbou malo byť podozrivé lietadlo

TA3 TASR ČTK
21.4.2022 07:25

Polícia Kapitolu nariadila v stredu evakuáciu tohto sídla Kongresu Spojených štátov vo Washingtone. Uviedla, že "sleduje lietadlo, ktoré predstavuje pravdepodobnú hrozbu". Následne vydala aktualizáciu, podľa ktorej lietadlo nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Informuje o tom agentúra AFP.

Senát Kapitol Washington ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Polícia najprv nariadila ľuďom v komplexe Kapitolu, aby odišli, ale neuviedla podrobnosti o tom, aký druh lietadla sleduje.

USCP, ktorej úlohou je chrániť budovu, v ktorej sa nachádzajú obe komory Kongresu - Snemovňa reprezentantov a Senát, následne oznámila: "Lietadlo už nepredstavuje hrozbu pre komplex Kapitolu a USCP teraz pripravuje budovu pre opätovný vstup."

USCP dodala, že komplex bol evakuovaný "z veľkej opatrnosti". Snemovňa reprezentantov ani Senát vtedy nerokovali.

Planý poplach

Avšak, v lietadle cestovali členovia vojenského parašutistického oddielu, ktorí sa potom počas ukážky svojich zručností zniesli nad jeden z washingtonských baseballových štadiónov, napísala agentúra AP. 

Incident podľa AP svedčí o tom, že v komunikácii medzi armádou a políciou na Kapitole sa stala obrovská chyba.

Lietadlo v stredu odštartovalo zo základne v Marylande a krúžilo vo vzdušnom priestore v blízkosti Kapitolu, pre ktorého využívanie platia prísne reštrikcie. Do zakázanej zóny nad budovou Kapitolu alebo vládnych úradov sa ale nedostal. Teraz sa vyšetruje, prečo celá udalosť nebola riadne koordinovaná so strážcami poriadku vo Washingtone.

Lietadlo sa asi po dvadsiatich minútach vrátilo späť na základňu. Parašutisti, ktorí sa v ňom viezli, z neho vyskákali pred zápasom na štadióne baseballového tímu Washington Nationals. Ten leží necelé dva kilometre od Kapitolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok