Chudnutie po štyridsiatke závisí od týchto faktorov. A strava je len časť úspechu

TA3/zm
22.4.2022 08:00

Mnoho žien po štyridsiatke tvrdí, že až po dovŕšení tohto veku sa začína skutočný život. Niet sa čo čudovať. Väčšina z nich má rodinné aj pracovné zázemie. Berú život s nadhľadom, a to sa odráža aj na ich sebavedomí. Jednohlasne sa však zhodujú, že udržanie si tip – top postavy im dáva poriadne zabrať.

Chudnutie po štyridsiatke závisí od týchto faktorov. A strava je len časť úspechu
Pexels/Andrea Piacquadio

To, čo platilo kedysi už dnes dávno pri chudnutí po štyridsiatke nemusí byť pravda. Ale nič nie je stratené. Bude vás to síce stáť viac námahy, ale výsledky sa dostavia.

Môžu za to hormóny

Priberanie je následkom spomaleného metabolizmu. Jeho fungovanie klesá každým rokom a v skratke to znamená, že prijaté kalórie spaľujeme oveľa pomalšie. Zároveň je oveľa náročnejšie budovanie svalovej hmoty. Čím viac svalov máme, tým viac energie na bežné fungovanie naše telo potrebuje, a teda spaľuje aj viac kalórií. S pribúdajúcim vekom u žien klesá hladina estrogénu, čo spôsobuje nestálu hladinu inzulínu. A práve tieto výkyvy majú za následok chuť na sladké či nezdravé potraviny. Zároveň nás častejšie prepadá nekontrolovateľný hlad, kedy bez rozmýšľania zjeme všetko, čo nám príde pod ruku.

Jedálniček pod kontrolou

To, že priveľa sacharidov nám neprospieva v každom veku, je známe. Po štyridsiatke to platí dvojnásobne! Obmedzte ich. Obmedzte sacharidy v prospech bielkovín. Nielenže budete vďaka bielkovinám dlhšie sýte, ale zabezpečia, aby vaše svaly zostali vo forme.

Polovicu vášho taniera by mala pokryť zelenina – má vysoký podiel vlákniny a vody, ale málo kalórii. V jednoduchosti to znamená, že vás zasýti vás a kalorický príjem zostane stále pod kontrolou. Doplňte ju vhodnou bielkovinou a máte plnohodnotný obed či večeru, z ktorej určite nepriberiete. Na výber máte vajíčka, cottage cheese, hydinu, ryby, tofu, quinou, strukoviny, ale aj tvaroh, či grécky jogurt.

Samozrejme, úplné vylúčenie sacharidov nie je možné a ani vhodné. Stále však existuje množstvo zdravších alternatív ako sú celozrnné produkty, ovocie a zo zeleniny napríklad batáty. Určite uspokoja vaše chuťové poháriky a telu dodajú potrebné živiny. Nezabúdajte ani na zdravé tuky. Tie nájdete v avokáde, orechoch i kvalitných olejoch. Tu si už však množstvo, ktoré idete skonzumovať, musíte strážiť, aby ste napríklad vďaka chrúmaniu orechov neprijali kalórie v hodnote kompletného obeda.

Prerušovaný pôst

O hladovkách a pôste ste už určite počuli. Je to súčasný trend vďaka ktorému si váhu pod kontrolou držia už tisícky žien po celom svete. V skutočnosti nejde o žiadne hladovanie. V prerušovanom pôste ide predovšetkým o to, že svojmu telu počas pauzy, kedy nekonzumujete žiadne potraviny, doprajete čas na trávenie. Skvelé na tomto type stravovania je, že si samy zvolíte, v akom čase budete jesť a kedy sa, naopak, budete postiť.

Každá kalória sa počíta

Bezhlavé vyjedanie sladkostí, každodenný koláčik alebo keksík po obede sa už po štyridsiatke musí stať minulosťou. Samozrejme, že si občas môžete dopriať to, čo vám chutí, a patrične si to vychutnajte. Vyberajte však s rozumom. Radšej ako po mliečnej čokoláde siahnite po tej s vyšším obsahom kakaa. Ani tie pralinky nemusíte vyjesť všetky. Vašu chuť na sladké určite uspokojí aj jedna. A rozlúčte sa aj s každodenným pohárom vína pri pozeraní vášho obľúbeného seriálu. Sú to prázdne kalórie, a ak ich nemôžete spáliť, tak ich radšej ani neprijmite. 

Pohyb náš každodenný

Ak bol doteraz váš najväčší športový výkon beh po nákupnom centre, tak teraz, milé dámy, je ten čas, kedy skutočne potrebujete bežecké tenisky, funkčné oblečenie a športovú podprsenku. A následne toto všetko na seba musíte obliecť, nenechať to v skrini zapadať prachom, a v pravidelných intervaloch, ideálne štyri až päťkrát do týždňa, si dať do tela. Urobte si tréningový plán. Ak chcete dosiahnuť výsledky, váš tréning musí byť vyvážený. Nebojte sa k behu či iným kardio tréningom pridať aj tie silové. Sú nevyhnutné nielen pre formovanie postavy, ale predovšetkým pre budovanie svalov. Nezabúdajte, že čím viac svalov máte, tým viac energie vaše telo potrebuje, čiže viac spaľujete a teda môžete aj viac zjesť. A to sa už oplatí.

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok