Bývalého rektora policajnej akadémie zbavili obvinenia

SITA
17.12.2012 09:24

Bývalého policajného rektora potichu zbavili obvinenia, uviedol v dnešnom vydaní denník Sme, podľa ktorého Václav Krajník už nie je obvinený z falšovania. Vyšetrovanie úplatkov ešte pokračuje.

Bývalého rektora policajnej akadémie zbavili obvinenia
SITA

Keď policajná akadémia udeľovala titul českému politikovi Janovi Rytířovi, jej bývalý rektor Krajník sa podľa polície nedopustil falšovania. Vyšetrovatelia podľa zistení Sme dospeli k záveru, že Krajník v tomto prípade nenesie priamu zodpovednosť. Odvolaný rektor je stále obvinený, že manipuloval prijímacie pohovory a prijímal úplatky od uchádzačov.

Inšpekcia ministerstva vnútra sa v piatok k prípadu odmietla vyjadriť. „Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Vykonávajú sa procesné úkony,“ povedala pre Sme Lucia Garajová z tlačového oddelenia. Napokon potvrdila, že Krajník už nie je v kauze Rytíř obvinený z poškodzovania cudzích práv. Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že keby o prípade informoval, mohol by „nevhodne ovplyvniť priebeh vyšetrovania“. Ani Krajník nechce nič hovoriť, keďže vyšetrovanie sa ešte neskončilo. „Nebudem sa vyjadrovať.“

Denník Sme v máji informoval, že jeho komisia umožnila Rytířovi obhajobu, hoci na to neboli splnené podmienky. Na zasadnutí chýbal oponent Jaroslav Ivor, ktorého podpisy v prezenčnej listine a v zápisnici niekto sfalšoval. Ivor vtedy potvrdil, že sa riadne ospravedlnil pre iné povinnosti.

Inšpekcia ministerstva vnútra v júli Krajníka obvinila z viacerých trestných činov. Z domu ho odviedli s putami na rukách. K činom sa najskôr priznal, potom však hovoril, že po mozgovej príhode ani nevedel, čo hovorí. Sme pripomína, že minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru vtedy o podmienkach Rytířovej obhajoby povedal, že Krajník v komisii „rozhodol o vytvorení fiktívneho stavu, že tieto podmienky splnené sú“. Podľa ďalšieho obvinenia zobral od uchádzačov o štúdium v dvoch prípadoch úplatok päťtisíc eur. Hrozí mu za to päť až 12 rokov väzenia.

Prezident Ivan Gašparovič odvolal Krajníka z funkcie rektora koncom júla. Z polície ho prepustili za hrubé porušenie služobnej prísahy, čím stratil nárok na odchodné. Nárok na výsluhový dôchodok mu však podľa Silvie Keratovej z ministerstva vnútra zostal. Dlhoročný odborník na kriminalistiku Krajník je podľa Sme stále zapísaný ako člen Vedeckej rady Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Dekan Stanislav Mráz bol podľa denníka v piatok nedostupný. Vo vedeckej rade na univerzite v Plzni, kde Krajník tiež bol, už nefiguruje. Voľby nového rektora policajnej akadémie sú naplánované na február.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok