Antibiotiká zo záhrady: O týchto rastlinách ani neviete, že sú prírodnými liekmi

TA3/zm
21.4.2022 16:00

Spotreba antibiotík každým rokom stúpa aj napriek tomu, že vieme, že ich časté užívanie je pre naše telo škodlivé. Samozrejme, sú ochorenia, ktoré sa bez liečby antibiotikami nezaobídu a určite ich treba nasadiť čo najskôr, aby sme predišli komplikáciám. Veľakrát však po nich siahame ako po rýchlejšej alternatíve a pritom by sme si mohli pomôcť prírodnou, no zároveň účinnou a oveľa šetrnejšou cestou.

Antibiotiká zo záhrady: O týchto rastlinách ani neviete, že sú prírodnými liekmi
Pexels/Mabel Amber

Niektoré z prírodných antibiotík alebo liečivých produktov máte možno dokonca vo vašej záhrade a ani o tom neviete. Vyskúšajte tieto rastlinky nasadiť preventívne a choroby sa vám vyhnú oblúkom.

Echinacea

Echinacea sa pýši vysokým obsahom polysacharidov, alkamidov, flavoniodov, esenciálnych olejov a mnohých iných prospešných látok. Vďaka nim má široké spektrum využitia a používame ju ako prvú pomoc pri nachladnutí či pri liečbe horných dýchacích ciest. Je však pomocníkom aj pri budovaní imunity a nemenej známe sú jej protizápalové a protiinfekčné schopnosti. Čaj z tejto kvetiny napomáha pri bolestiach hlavy, zubov, ale aj hrdla. Rozhodne sa oplatí vysadiť ju.

Cibuľa

Cibuľu asi nemusíme zvlášť predstavovať. Je súčasťou každej kuchyne, a tak po nej môžeme siahnuť hneď, ako prídu prvé príznaky nachladnutia. Umiestnite rozkrojenú cibuľu k posteli pacienta. Jej výpary majú silný antibiotický a protizápalový účinok. Zároveň ničia baktérie a vírusy. Silice z cibule dokonca dezinfikujú ústnu dutinu, dýchacie cesty a tiež nosnú sliznicu. S bojom proti kašľu vám pomôže sirup z cibule. Stačí pár plátkov preliať medom a o hodinku je medicína hotová.

Tymián

Bylinka, ktorú bežne používame v kuchyni na dochucovanie jedál, ale vedeli ste, že má priaznivý vplyv aj na vašu psychiku? A nielen to. Pomôže vám aj pri ťažkostiach s trávením. Zastaví hnačku, ale aj pri nepríjemné nadúvanie. Výrazné sú tiež jeho antiseptické účinky a napomáha pri zápaloch v ústach či pri kašli a infekčných chorobách. Čaj si pripravíte z jednej čajovej lyžičky sušeného tymiánu, zalejte ho 2 dcl vody a zmes priveďte do varu. Nechajte lúhovať asi 10 minút a ešte teplý vypite. Pite však maximálne 3 šálky denne. Čaj z tymiánu nie je vhodný pre tehotné ženy a ľudí, ktorí trpia srdcovými ochoreniami.

Eukalyptus

Eukaluptus je bohatý na éterické oleje, najmä cineol. Inhalovaním eukalyptových olejov napomáhate k uvoľňovaniu hlienov, má dezinfekčné a tiež protizápalové účinky a rozširuje dýchacie cesty, vďaka čomu prichádza okamžitá úľava pri nachladnutí. V prípade choroby dajte pár kvapiek esenciálneho eukalyptového oleja do difúzera, prípadne do aromalampy. Budete tak prirodzene inhalovať počas celého dňa. Pre intenzívnejší účinok dajte pár kvapiek oleja, prípadne listov eukalyptu do misky s horúcou vodou a pod uterákom vdychujte aspoň 10 minút trikrát denne.

Petržlenová vňať

Začínate pociťovať ťažkosti pri močení a hrozí vám zápal močových ciest? Pomôže vám čaj z petržlenovej vňate. Pôsobí diureticky, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky a baktérie a zmierňuje bolesti súvisiace s týmto ochorením. Zároveň pôsobí regeneračne na podráždené sliznice v močových cestách. Príprava čaju je veľmi jednoduchá. Hrsť najemno nakrájanej petržlenovej vňate a približne 2 cm nastrúhaného koreňa petržlenu zalejte prevareným litrom vody a nechajte lúhovať asi 20 minút. Následne čaj sceďte. Je potrebné piť minimálne jeden liter po dobu siedmich dní. Ak však trpíte častými zápalmi močových ciest, prípadne problémy pretrvávajú aj po 2 – 3 dňoch, vyhľadajte pomoc lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok