Príčina zrútenia čínskeho lietadla stále nie je známa. Čierne skrinky sú značne poškodené

TA3 TASR
20.4.2022 15:07

Predbežné vyšetrovanie nezistilo príčinu havárie lietadla leteckej spoločnosti China Eastern Airlines, ktoré sa zrútilo koncom marca v odľahlej horskej oblasti na juhu Číny. Vyplýva to zo správy o vyšetrovaní zverejnenej v stredu.

Príčina zrútenia čínskeho lietadla stále nie je známa. Čierne skrinky sú značne poškodené
Twitter/Mick West

Lietadlo smerujúce z čínskeho mesta Kchun-ming do mesta Kuang-čou sa zrútilo 21. marca neďaleko mesta Wu-čou na juhu Číny. V čase nehody sa na jeho palube nachádzalo 132 ľudí. Podľa agentúry AFP ide o najtragickejšiu nehodu lietadla, ku ktorej prišlo v Číne za posledných 30 rokov.

Na mieste havárie sa vyšetrovateľom podarilo nájsť oba záznamníky letových údajov - čierne skrinky. Tie boli poslané na analýzu do Spojených štátov v snahe zistiť príčinu náhleho pádu lietadla. Obe čierne skrinky sa boli však pri nehode vážne poškodené, a preto ešte stále prebieha analýzy údajov, ktoré zozbierali.

Stručná správa Čínskeho úradu pre civilné letectvo zverejnená v stredu však neposkytla bližšie detaily týkajúcej sa možnej príčiny nehody.

Vyšetrovateľom sa doposiaľ podarilo zistiť, že výber posádky lietadla ako i zamestnancov údržby "zodpovedal požiadavkám".

"Certifikát o spôsobilosti pre prevádzku havarovaného lietadla bol platný," uvádza sa v správe. Pred letom nebola tiež hlásená chyba, náklad lietadla nebol označený ako nebezpečný a neboli zaznamenané ani abnormality pri prevádzke navigačných a monitorovacích zariadení, uvádza CAAC.

Spoločnosť China Eastern už skôr uviedla, že ani jeden z pilotov lietadla nie je zo zavinenia nehody podozrivý. Lietadlo sa zrútilo po tom, ako stratilo spojenie s kontrolnou vežou. Podľa údajov portálu FlightRadar24.com sa lietadlo s označením MU5735 nachádzalo vo výške približne deväť kilometrov, keď začalo prudko klesať, a za niečo vyše minúty stratilo viac ako šesť výškových kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok