Heger verí, že obvinenie Fica a Kaliňáka je podložené dôkazmi. Čo hovoria ďalší politici?

TA3 TASR
20.4.2022 12:18

Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní obviniť členov strany Smer-SD Roberta Kaliňáka a Roberta Fica je autonómnym rozhodnutím týchto orgánov. Po rokovaní vlády to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger. Verí zároveň, že obvinenia sú podložené aj relevantnými dôkazmi.

Minister vnútra SR Roman Mikulec prípad nechcel komentovať, nemá o ňom bližšie informácie, predpokladá, že sa v súčasnosti realizujú procesné úkony.

"Fico s Kaliňákom podľa svedectiev mnohých členov ich mafie hrubým spôsobom zneužívali Policajný zbor na kriminalizáciu svojich politických protivníkov," reagoval líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Dodal, že poctiví vyšetrovatelia majú rozviazané ruky a politici sa o obvineniach dozvedajú z médií. Predstavitelia Smeru-SD a Hlasu-SD podľa neho robia všetko pre to, aby sa vyhli spravodlivosti.

Národná kriminálna agentúra obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Potvrdil to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Kaliňáka mali policajti podľa denníka zadržať. Keďže je Fico parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady SR. Kancelária NR SR a ani parlamentný mandátový a imunitný výbor zatiaľ neevidujú žiadosť o zadržanie poslanca políciou. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka Paru.

Vyjadrila sa aj Kolíková

Zákon a spravodlivosť musí platiť pre každého. Je dôležité, aby každé podozrenie a obvinenie bolo dotiahnuté do konca až po preukázanie viny na súde. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v reakcii na obvinenie expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

"Od začiatku je zrejmé, že korupcia, ktorá sa teraz odhaľuje, dosahuje najvyššie politické špičky predchádzajúceho vládnutia," povedala Kolíková.      

Remišová v tom má jasno 

Predseda opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady SR Robert Fico by sa podľa vicepremiérky a šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho.

"Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie," uviedla na sociálnej sieti Remišová. Jej spolustraník a poslanec NR SR Juraj Šeliga deklaruje, že polícia si robí svoju robotu a nikto do toho nezasahuje.

"Policajti sú plne zodpovední za to, ako to obhája pred prokuratúrou, respektíve súdom," skonštatoval. Odmieta, že by išlo o politický proces. Obvinením Fica a Kaliňáka sa podľa neho potvrdilo, že na Slovensku nikto nestojí nad zákonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok