Západ sa ruskému uhliu vyhýba, Čína jeho dovoz strojnásobila

TA3 TASR
20.4.2022 11:35

Čína v marci viac ako zdvojnásobila dovoz uhlia na výrobu ocele z Ruska. Nakúpila ho so zľavou, keďže ostatné krajiny zakázali jeho dovoz pre inváziu Ruska na Ukrajinu.

Uhlie ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Podľa údajov čínskych colných úradov dovoz koksovateľného uhlia z Ruska v marci 2022 prudko vzrástol na 1,4 milióna ton z 550.000 ton v rovnakom mesiaci minulého roka 2021 a z 1,1 milióna ton vo februári 2022. Dovoz energetického uhlia, používaného na výrobu elektriny, zároveň klesol, keďže mierne počasie obmedzilo dopyt a Čína posilnila domácu produkciu.

Čína využíva prudké zľavy na ruské uhlie, keďže iní kupujúci, ako sú napríklad Japonsko a Európska únia, v rámci sankcií proti Moskve jeho dovoz zakázali. A hoci sa ceny ruského uhlia v minulom roku mierne zvýšili, stále sú výrazne pod úrovňou cien iných dodávateľov, ako sú Indonézia a Mongolsko.

Najväčšia ázijská ekonomika naznačila, že má záujem nakúpiť viac ruskej energie napriek blokádam zo strany medzinárodných bánk a majiteľov lodí po invázii ruskej armády na Ukrajinu.

Aj keď Čína drasticky zvyšuje produkciu domáceho uhlia, jej bane produkujú palivo nízkej kvality a nevhodné pre oceliarne. To znamená, že výrobcovia ocele sú stále závislí od zámorských dodávateľov koksovateľného uhlia. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok