Úrad britského premiéra možno sleduje izraelský špionážny softvér Pegasus, upozornila skupina Citizen Lab

TA3 TASR
19.4.2022 18:01

Elektronické zariadenia britskej vlády pripojené k vládnym sieťam, vrátane niektorých v úrade premiéra na Downing Street 10 a na ministerstve zahraničných vecí, by mohli byť sledované softvérom Pegasus. V pondelok o tom na svojom blogu informovala skupina Citizen Lab špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti.

Británia plánuje v nasledujúcich rokoch prijať do 20-tisíc afganských utečencov
SITA/AP

Informovala agentúra Reuters. Pegasus je špionážny softvér izraelskej firmy NSO Group. Po preniknutí do elektronického zariadenia môže nepozorovane pristupovať ku všetkým údajom a odosielať ich cez internet.

"Potvrdzujeme, že v rokoch 2020 a 2021 sme vládu Spojeného kráľovstva upozornili na viaceré možné prípady sledovania spywarom Pegasus v rámci oficiálnej vládnej siete," uviedla Citizen Lab.

Hovorca NSO Group tieto obvinenia odmietol a označil nepravdivé. Hovorca britskej vlády uviedol, že k bezpečnostným otázkam sa nebude vyjadrovať. Podľa Citizen Lab by objednávateľ špionáže v úrade britského premiéra pomocou softvéru Pegasus mohol pochádzať zo Spojených arabských emirátov, zatiaľ čo špionáž ministerstva zahraničných vecí by mohla mať korene na Cypre, v Jordánsku a Indii..

Cyprus však akúkoľvek účasť na špionáži pre Reuters prostredníctvom hovorcu vlády Mariosa Pelekanosa kategoricky poprel s tým, že britská vláda ho nikdy nepožiadala o vyšetrovanie v tejto oblasti. Vlády ostatných spomenutých krajín sa k podozreniam zatiaľ nevyjadrili.

Hackerskú aktivitu spojenú s Downing Street vyšetrovalo aj britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť, jeho závery však boli podľa článku amerického týždenníka The New Yorker zverejneného takisto v pondelok nejednoznačné

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok