V areáli oceliarní Azovstal v Mariupole sa ukrývajú civilisti. Rusi ich majú využívať na zber mŕtvol a kopanie masových hrobov

TA3 ČTK
18.4.2022 16:54

V areáli železiarní a oceliarní Azovstal v Mariupole sa ukrýva mnoho civilistov, vrátane žien, detí a starších ľudí. Tvrdí to šéf miestnej hliadkovej polície Mychajlo Veršynin. Podľa mestskej rady ide najmenej o 1000 ľudí.

azovstal
TASR/AP

Ukrajinská vicepremiérka dnes vyzvala Rusko na vytvorenie humanitárneho koridoru z Azovstalu pre civilistov. V obrovskom metalurgickom komplexe sú podľa dostupných informácií aj zostávajúci ukrajinskí obrancovia zdevastovaného mesta a podnik predstavuje poslednú významnú oblasť ukrajinského odporu v meste.

Podľa bývalého ministra vnútra Arsena Avakova prežívajú civilisti v úkrytoch Azovstalu v otrasných podmienkach, bez vody, jedla alebo liekov, informuje server Ukrajinska pravda. Podľa neho sa títo ľudia ukrývajú pred ostreľovaním v skladoch hutníckych pretekov.

Veršynin ruské jednotky obvinil, že využívajú zostávajúcich civilistov v Mariupole, ktorých počet sa podľa ukrajinských médií pohybuje okolo 100-tisíc, okrem iného na zbieranie mŕtvol alebo vykopávanie masových hrobov. Tým sa podľa neho snažia zahladiť stopy po svojich zločinoch. Ľudia pracujú za stravu, cituje policajného činiteľa agentúra Ukrinform.

Označení páskami

Uvedený činiteľ tiež tvrdí, že ruské invázne jednotky nútia nosiť civilistov biele pásky - na pravej nohe a ľavej ruke - podobne ako ruskí vojaci alebo bojovníci proruskej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky. Tým ich stavajú do pozície bojovníkov a posielajú ich na miesta, kde sa strieľa, čím je ohrozený ich život, dodal Veršynin.

Ukrajinské úrady tiež vinia invázne jednotky, že pokračujú v násilnom odsune obyvateľov Mariupolu do Ruska. Poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko vyhlásil, že ruské vojská deportovali z mesta do separatistického Donecku všetok zostávajúci zdravotnícky personál, píše agentúra Unian. V meste tak podľa neho nie sú žiadni lekári ani nemocnice.

Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk označil situáciu v Mariupole za mimoriadne zložitú, uviedla agentúra Reuters. Podľa hovorcu rezortu však ruské sily toto strategické prístavné mesto doposiaľ úplne neovládli.

Požadujú koridory

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková dnes vyzvala Rusko, aby umožnilo vytvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu ľudí z obliehaného mesta a tiež z Azovstalu. "Požadujeme urýchlené vytvorenie humanitárneho koridoru z územia závodu Azovstal pre ženy, deti a ďalších civilistov," uviedla Vereščuková podľa agentúry Reuters.

Moskva v sobotu oznámila, že ruské vojská a jednotky proruských separatistov "vyčistili" celú mestskú oblasť Mariupolu od ukrajinských síl a zablokovali zostávajúcich ukrajinských bojovníkov v Azovstale. Ukrajinskí vojaci v nedeľu odmietli výzvu ruského ministerstva obrany, aby zložili zbrane, pričom im rezort sľuboval, že ušetria ich životy.

Ruské jednotky obliehajú Mariupol od začiatku marca a väčšinu mesta a jeho bezprostredného okolia majú zrejme pod kontrolou. Ukrajinské jednotky uväznené v meste sa však podľa stanice CNN držia napriek drvivej presile - nachádzajú sa však už len v ostrovčekoch odporu a ich počet je nejasný. Miestne úrady odhadujú, že kvôli ruskému bombardovaniu a bojom zomrelo v Mariupole najmenej 21-tisíc obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok