Toto o vás vie zubár bez toho, aby ste niečo povedali: Spozná tehotenstvo aj bulímiu

TA3/zm
19.4.2022 08:00

Len čo prídete k zubárovi a otvoríte ústa, nemusíte ani nič povedať a z pohľadu na váš chrup či ďasná dokáže o vás vyčítať niekoľko vecí. Napríklad diagnózy, o ktorých nemusíte ani vedieť, alebo aj zvyklosti.

Toto o vás vie zubár bez toho, aby ste niečo povedali: Spozná tehotenstvo aj bulímiu
Pexels/Cedric Fauntleroy

Pri návšteve zubára alebo na dentálnej hygiene radšej neklamte, špecialisti o vás vedia naozaj dosť z obyčajného pohľadu do ústnej dutiny. Ktoré to sú?

Nepoužívate zubnú niť

Pár dní pred návštevou zubára sa začnete horlivo starať o svoj chrup a používať dentálnu niť, hoci ju po zvyšok roka ledva vytiahnete? Tak verte, že lekár bude vedieť, koľká bije, len čo otvoríte ústa. Nejde ani tak o medzizubné zvyšky, ako skôr o stav ďasien. Ak používate niť pravidelne, ďasná sú na ňu zvyknuté. No ak to urobíte raz za čas, ostávajú na nich zárezy a mikro trhlinky, ktoré si zubár okamžite všimne.

Ste tehotná

Nemusíte o tom vedieť dokonca ešte ani vy, že ste v požehnanom stave, ale zubárovi bude všetko jasné na prvý pohľad. Väčšina žien totiž v tehotenstve trpí zápalom a krvácaním ďasien, pretože telo produkuje viac progesterónu, ktorý pomáha síriť sa baktériám a zápalom.

Hryziete si nechty

Vaša manikúra môže byť dokonalá, ale zubár zlozvyk obhrýzania nechtov spozná podľa chrupu. Ženy, ktoré majú tento zlozvyk si totiž tesáky týmto spôsobom obrusujú, a ak to robíte odmalička, možete mať dokonca na zuboch malé praskliny. Ďalším znakom, ktorý zubár spozoruje je, že tlakom hryzenia sa zuby krivia a jednotky budete mať plochejšie ako ostatné zuby. Nespôsobujú to však tvrdé nechty, ako skôr fakt, že sa pri tomto zlozvyku trú horné a dolné zuby.    

Máte bulímiu

Bulimičky sú veľmi často odhalené práve zubármi, ktorí poruchu príjmu potravy vidia na chrupe. Pri bulímii je sklovina poškodená z vnútornej strany, čo spôsobujú žalúdočné šťavy pri častom zvracaní.   

Pijete priveľa alkoholu

Aj alkoholizmus dokáže odhaliť dobrý zubár, a to tak, že sa vám netvorí množstvo slín zodpovedajúce normálu. Nehovoríme o tom, ak si deň dva pred sadnutím do kresla dáte pohárik. Tento sprievodný jav sa objavuje, ak máte s alkoholom dlhodobé problémy. Sliny by mali neutralizovať rôzne kyseliny, a ak ich je málo, na zuboch sa to odrazí.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok