Z Ľvova hlásia výbuchy po raketových útokoch. Najmenej sedem ľudí prišlo o život

TA3 TASR
18.4.2022 08:40

Najmenej sedem ľudí prišlo v pondelok o život pri ruských raketových útokoch na mesto Ľvov na západe Ukrajiny. Dvanásť ďalších osôb vrátane dieťaťa utrpelo zranenia, vyplýva z aktualizovaných informácií, ktoré poskytli miestni predstavitelia. Informovali agentúry AFP a AP, ako aj stanica BBC.

Z Ľvova hlásia výbuchy po raketových útokoch. Najmenej sedem ľudí prišlo o život
TASR/AP

"Momentálne môžeme potvrdiť, že zomrelo sedem ľudí," uviedol gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj. Traja zranení sú podľa neho v kritickom stave. Z Ľvova, ktorý sa nachádza približne 70 kilometrov od hranice s Poľskom, hlásili ráno viaceré výbuchy, po ktorých nad mestom stúpal hustý sivý dym. V meste bolo pred útokmi i po nich počuť sirény.

Podľa Kozyckého došlo v Ľvove k štyrom raketovým útokom, ktoré spôsobili na zasiahnutých objektoch závažné škody a požiare. Tri útoky boli zamerané na vojenskú infraštruktúru a ďalší zničil miestny pneuservis.

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj uviedol, že poškodených alebo zničených bolo približne 40 vozidiel. Tlaková vlna podľa neho rozbila okná na neďalekom hoteli, využívanom Ukrajincami, ktorých evakuovali z iných častí krajiny.

"Nič im nie je sväté," vyhlásil Sadovyj na tlačovom brífingu o ruských útočníkoch. "Nepriateľ nás chce zničiť ako krajinu," vyhlásil podľa BBC s tým, že Ukrajincom zostáva "len jediná možnosť – bojovať". Dodal, že Ukrajina dnes bráni celý svet, keď vojnu v krajine označil za konflikt medzi demokraciami a totalitou.

O škodách na svojej infraštruktúre v Ľvove informovali aj ukrajinské železnice s tým, že dopravu sa im už s určitým meškaním podarilo obnoviť. Ľvov je považovaný za pomerne bezpečné útočisko pred bojmi prebiehajúcimi vo východnejších častiach Ukrajiny. 

Rusko však počas svojej invázie útočilo raketami aj na toto mesto a ciele v jeho okolí. Ruské riadené strely 13. marca zasiahli vojenskú základňu 40 kilometrov severozápadne od Ľvova, kde zabili najmenej 35 a zranili 134 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok