Pri potopení krížnika Moskva zahynuli desiatky ruských vojakov, píše nezávislý ruský denník

TA3 ČTK
18.4.2022 08:07

Približne 40 ruských vojakov zahynulo a desiatky sú nezvestné alebo utrpeli zranenia pri potopení ruského krížnika Moskva. Podľa serveru BBC News to napísal nezávislý ruský denník Novaja Gazeta Europe s odvolaním sa na matku jedného z námorníkov. Ruské úrady žiadnu obeť neoznámili a tvrdia, že celá asi 500-členná posádka je nažive.

Úder na krížnik Moskva zasiahol imperiálne ambície nepriateľa. Rusko sa bude usilovať o pomstu, uviedol Kyjev
TASR/AP

Matka uviedla, že jej syn telefonicky povedal, že vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily zasiahli tri strely vypálené z ukrajinského územia. "Volal mi a plakal kvôli tomu, čo videl. Bolo to desivé," povedala žena. Mnoho zranených vraj v dôsledku explózií prišlo o končatiny.

Ukrajinská redakcia Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) už skôr oznámila, že pri útoku na loď zomrel najmenej jeden člen posádky. Správu o smrti štyridsaťjedenročného námorného zástavníka Ivana Vachruševa zverejnila podľa RFE/RL jeho manželka na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki (Spolužiaci).

Kyjev uvádza, že krížnik Moskva minulý týždeň zasiahol dvoma protilodnými strelami, loď išla potom ku dnu a podľa ukrajinskej pobrežnej stráže sa posádka zrejme utopila. Ruské ministerstvo obrany v noci na štvrtok iba pripustilo, že v dôsledku požiaru na krížniku explodovala munícia. 

Uviedlo vtedy, že "celá posádka" bola evakuovaná. Loď sa podľa Moskvy potopila až neskôr, a to v dôsledku zlého počasia, keď bola poškodená vlečená do prístavu. V sobotu ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam z prehliadky v Sevastopole, na ktorom boli podľa neho námorníci z potopenej lode.

Denník Novaja Gazeta Europe vznikol tento mesiac po tom, čo ruský denník Novaja Gazeta musel po dvojitej výstrahe od úradov pozastaviť svoje vychádzanie v papierovej podobe aj na internete, a to až do "ukončenia špeciálnej operácie na území Ukrajiny", ako Rusko oficiálne nazýva vojnu, ktorú proti susednej krajine rozpútalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok