Nepokoje vo Švédsku pokračujú. Výtržníci podpálili auto aj autobus

TA3 TASR
17.4.2022 20:19

Švédsko zažilo v noci na nedeľu ďalšiu vlnu násilností, ktoré vyvolal zámer krajine pravicovej skupiny spáliť na svojom úradmi povolenom zhromaždení Korán, a tiež následné reakcie zo strany protidemonštrantov.

Nepokoje vo Švédsku pokračujú. Výtržníci podpálili auto aj autobus
TASR/AP

V prístavnom meste Malmö na juhu tejto severskej krajiny došlo v noci na nedeľu k viacerým prípadom, pri ktorých zapálili výtržníci odpadkové koše. Podpálené bolo aj jedno auto a autobus. S odvolaním sa na vyjadrenie švédskej polície o tom informuje agentúra AFP.

"Situácia sa upokojila až okolo 03.00 h ráno," povedala policajná hovorkyňa Kim Hildová švédskemu verejnoprávnemu rozhlasu. Uviedla, že pri potýčkach neutrpeli zranenia žiadni policajti. Ľahšie sa však podľa a jej slov zranilo viacero ľudí. Úrady zároveň v súvislosti násilnosťami dostali takmer 20 sťažností, vrátane obvinení z vandalizmu. 

Potýčky vyvolalo zhromaždenie Tvrdej línie

K takýmto násilnostiam a potýčkam medzi prívržencami krajnej pravice a protidemonštrantmi s políciou dochádza vo švédskych mestách už niekoľko dní. Protesty vyvolalo plánované a povolené zhromaždenie dánskej krajne pravicovej strany Stram Kurs (Tvrdá línia), ktorá na tejto akcii plánovala verejne páliť Korán.

AFP uvádza, že k sobotným potýčkam v Malmö došlo práve po jednom zo zhromaždení prívržencov Stram Kurs.

Výtržnosti sa diali vo viacerých mestách

Vo východošvédskom meste Linköping utrpeli ešte vo štvrtok pri obdobných potýčkach zranenia traja policajti. V súvislosti s násilnosťami tam zadržali dvoch ľudí.

Na obdobnom piatkovom proteste v meste Örebro na juhu Švédska, kde sa demonštranti zišli na protest proti rozhodnutiu úradov povoliť zmienené zhromaždenia krajnej pravice, utrpelo zranenia deväť policajtov.

Iracké ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že si v nedeľu predvolalo švédskeho chargé d’affaires v Bagdade. Štokholm varovalo, že situácia by mohla mať "vážny dosah" na vzťahy Švédska s moslimami vo všeobecnosti, respektíve s moslimskými a arabskými krajinami aj moslimskými menšinami v Európe.

Rasmus Paludan, líder zmienenej dánskej krajine pravicovej strany Stram Kurs, plánuje usporiadať ďalšie zhromaždenia svojich prívržencov v prinajmenšom dvoch švédskych mestách. Miestne úrady ich však zatiaľ nepovolili, uvádza AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok